teška situacija

Evakuaciju iz Sudana zatražio 21 hrvatski državljanin, ovako će ona ići

23.04.2023 u 17:46

Bionic
Reading

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je u nedjelju da je evakuaciju iz ratom zahvaćenog Sudana zatražio 21 hrvatski državljanin od njih ukupno stotinjak u toj afričkoj državi, a proces će se odvijati preko francuskog i hrvatskog veleposlanstva u Kairu.

Dvojno državljanstvo ima njih 19 od 21, a dvoje samo hrvatsko, rekao je Grlić Radman za Hrvatski radio o skupini koja je zatražila pomoć da napusti Sudan gdje je sukob između regularne vojske i paravojnih snaga blokirao tisuće stranaca.

Operacija izvlačenja koordinira se preko francuskog i hrvatskog veleposlanstva u Kairu, kazao je Grlić Radman.

Vlade brojnih zemalja ulažu napore kako bi evakuirale svoje državljane te građane drugih zemalja ako je to moguće.

Borbe su izbile u glavnom gradu Kartumu i drugim dijelovima zemlje 15. travnja, četiri godine nakon što je dugogodišnji autokrat Omar al-Bašir svrgnut u narodnoj pobuni.

Zapovjednici sudanske vojska i Snage za brzu podršku (RSF) isprva su bili saveznici koji su zajedno srušili al- Bašira 2021., ali su se posvađali tijekom pregovora o formiranju civilne vlade i integracije RSF-a u oružane snage.

U sukobu je do sad ubijeno više od 400 ljud, a gotovo 4000 je ranjenih.

  • +4
Sudan Izvor: EPA / Autor: MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT

Nekoliko pokušaja evakuacije provodi se preko Port Sudana na Crvenom moru, koji se nalazi oko 650 kilometara sjeveroistočno od Kartuma, odnosno oko 800 kilometara cestovnim pravcem. 

Osim u Kartumu, izvještaji o najgorem nasilju dolaze iz Darfura, zapadne regije na granici s Čadom u kojoj je izbio sukob 2003. godine i ostavio za sobom 300.000 mrtvih i 2,7 milijuna raseljenih.