21 zatražio pomoć

Krenule evakuacije iz Sudana, u zemlji i stotinjak Hrvata

22.04.2023 u 22:47

Bionic
Reading

Prema procjenama hrvatskog ministarstva vanjskih poslova, usred žestokog sukoba u Sudanu, našlo se i oko stotinu hrvatskih državljana, većinom dvojnih državljana.

Do sada je njih 21 zatražilo pomoć pri izlasku iz iz zemlje, piše Jutarnji list. Za organizaciju evakuacije hrvatskih državljana iz Sudana zaduženo je nadležno hrvatsko veleposlanstvo u Kairu koje pruža pomoć pri repatrijaciji hrvatskih državljana koji su to zatražili u suradnji s državama članicama EU.

Prema dostupnim informacijama evakuacija EU državljana iz Sudana tek se koordinira i organizira. U MVEP-u ističu kako veleposlanstvo u Kairu nastavlja pratiti situaciju, koordinirati aktivnosti repatrijacija s državama članicama te pružati svu konzularnu pomoć i potporu hrvatskim državljanima u Sudanu.

Sukobi su počeli 15. travnja između vojske kojoj je vrhovni zapovjednik de facto predsjednik Sudana Abdel Fatah al-Burhani te Snaga za brzu potporu (RSF), paravojske kojoj je na čelu Burhanov dojučerašnji zamjenik Mohamed Hamdan Dagalo, poznat kao Hemedti, nezadovoljan jer RSF nije integriran u redovnu vojsku.

  • +4
Sudan Izvor: EPA / Autor: MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT

U subotu su nastavljeni sukobi iako su prethodno dva tabora dogovorila da će za Ramazanski bajram poštovati trodnevni prekid vatre koji je trebao početi u petak.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) u tjedan dana sukoba život je izgubilo najmanje 413 ljudi, a više od 3500 je ranjeno.