sve opasnije

Počela evakuacija stranih državljana iz Sudana

22.04.2023 u 22:17

Bionic
Reading

Počele su evakuacije stranih državljana iz Port Sudana na Crvenom moru u subotu dok zračni udari potresaju glavni grad Kartum gdje su prije tjedan dana izbili sukobi između dvojice generala pri čemu su stotine ljudi ubijene, a deseci tisuća izbjegli.

S obzirom na to da je zračna luka u Kartumu zatvorena i nebo nesigurno zbog rata, blokirane su tisuće stranaca, a među njima su zaposlenici veleposlanstava, humanitarni djelatnici te studenti u Kartumu i u drugim područjima Sudana.

Sudanska vojska priopćila je ranije u subotu da je pristala pomoći u evakuaciji stranih državljana i objavila da će Sjedinjene Države, Velika Britanija, Francuska i Kina evakuirati diplomate i druge državljane iz Kartuma "idućih sati".

Španjolska je poslala četiri zrakoplova u državu Džibuti radi evakuacije svojih i drugih stranih državljana, prenosi u subotu navečer agencija dpa pozivajući se na na španjolske medije.

Još dva zrakoplova su spremna, rekla je ministrica obrane Margarita Robles, prenosi novinska agencija Europa press.

Do subote kasno poslije podne, Saudijska Arabija evakuirala je 157 svojih državljana i strana drugih zemalja, pokazale su snimke broda.

Kuvajt je objavio da su neki njegovi građani sigli u luku Džeda.

Jordan je objavio da je počeo evakuaciju 300 državljana.

Ujedinjeni narodi i strane države pozvale su zaraćene vojne zapovjednike da poštuju prekid vatre koji su dogovorili i da otvore sigurne prolaze za evakuaciju civila i dopremu nužne pomoći.

Sukobi su počeli 15. travnja između vojske kojoj je vrhovni zapovjednik de facto predsjednik Sudana Abdel Fatah al-Burhani te Snaga za brzu potporu (RSF), paravojske kojoj je na čelu Burhanov dojučerašnji zamjenik Mohamed Hamdan Dagalo, poznat kao Hemedti, nezadovoljan jer RSF nije integriran u redovnu vojsku.

U subotu su nastavljeni sukobi iako su prethodno dva tabora dogovorila da će za Ramazanski bajram poštovati trodnevni prekid vatre koji je trebao početi u petak.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO) u tjedan dana sukoba život je izgubilo najmanje 413 ljudi, a više od 3500 je ranjeno.

  • +4
Sudan Izvor: EPA / Autor: MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT

Stanovnici Kartuma te obližnjih gradova Omdurmana i Bahri rekli su da su se borbe pojačale u subotu ujutro te da su se zračni udari čuli blizu zgrade državne televizije, a pucnjava iz strojnica u područjima blizu vojnog zapovjedništva. 

Humanitarne i medicinske organizacije te Ujedinjeni narodi pozivaju na uspostavu humanitarnih sigurnosnih koridora.

Savez sudanskih liječnika objavio je u subotu da su više od dvije trećine bolnica izvan funkcije, a 32 su ili prisilno evakuirane po zapovijdi vojske ili su zahvaćene razmjenom vatre. 

Izvan Kartuma stanje je najteže u Darfuru, zapadnoj pustinjskoj pokrajini na granici s Čadom, u kojoj je 2003. godine izbio užasan rat s više od 30.000 ubijenih i 2,7 milijuna raseljenih.

Podaci UN-ovih agencija od subote govore da su pljačkaši zaplijenili najmanje 10 vozila Svjetskog programa za hranu i šest kamiona hrane pošto su napali urede UN-ove agencije i skladišta u Nyali.