nova nada

Eurpska agencija za lijekove počela razmatranje lijeka za covid-19 tvrtke Eli Lilly

11.03.2021 u 12:55

Bionic
Reading

Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je u četvrtak da je počela postupnu ocjenu dokumentacije za lijek protiv covida-19 američke farmaceutske tvrtke Eli Lilly, koktel antitijela, nakon što je ranije odobrila njegovo korištenje kod pacijenata izloženih visokom riziku od teškog oblika bolesti

Lijek sadrži bamlanivimab i etesemivab, monoklonalna antitijela koja oponašaju prirodna antitijela koja tijelo proizvodi u cilju borbe protiv infekcije.

To je novi u nizu lijekova na osnovi antitijela koje se razmatra u Europi, nakon Celltrionova (Južna Koreja) i Regeneronova (SAD).

Postupnom ocjenom dokumentacije želi se ubrzati proces odobrenja lijeka omogućujući znanstvenicima da predaju rezultate kliničkih istraživanja kako pristižu prije njihova završetka.

Vir Biotechnology i britanski GSK objavili su u četvrtak da također uskoro planiraju zatražiti odobrenje za svoju eksperimentalnu terapiju antitijelima.

Europska agencija za lijekove do je sada odobrila cjepiva koja proizvode Pfizer/BioNTech, Moderna i AstraZeneca/Oxford. Tijekom dana očekuje se odluka o cjepivu koje je razvio Johnson & Johnson.