ŠOK I NEVJERICA EU ELITA

Eurozona na pladnju osam njemačkih sudaca

06.07.2011 u 15:24

Bionic
Reading

Hoće li europska monetarna unija preživjeti u svojoj postojećoj formi, smežurati se na svoju karolinšku jezgru ili se raspasti na sastavne dijelove, ovisi kako o drami koja se odvija na grčkim ulicama, tako i o zakučastim pravničkim argumentima u procesu koji je započeo u utorak na njemačkom sudu

Sud je u utorak otvorio slučaj protiv njemačke kancelarke Angele Merkel, koju su protiv nje pokrenuli euroskeptici - političari i ekonomisti - tvrdeći da zajmovi Grčkoj i garantiranje milijardi eura za tzv. fonda spasa eurozone predstavljaju kršenje imovinskih prava i parlamentarnih ovlasti koje štiti njemački ustav.

Ukoliko osam sudaca njemačkog ustavnog suda u Karlsruheu presude da mašinerija europske financijske pomoći u iznosu od 500 milijardi eura krši temeljni njemački zakon - Grundgesetz - njihova odluka mogla bi urušiti najveći potporanj pod dužničkim zdanjem na jugu Europe.

Suci su prosijali mnoštvo argumenata euroskeptika protiv financijske pomoći Grčkoj, Irskoj i Portugalu. Jedna od tri glavne žalbe stiže od skupine profesora koji tvrde da zajmovi Grčkoj ruše Bundestag, krše odredbu Lisabonskog sporazuma koja brani takvu pomoć te doprinose stvaranju zajednice fiskalnih transfera bez potrebnih prethodnih izmjena u njemačkom temeljnom zakonu. Zajmovi Grčkoj, ukratko, predstavljaju 'udar na ustavne temelje (njemačke) države i društva'.

Wolfgang Schäuble, njemački ministar financija, rekao je sudu u utorak da bi bankrot Grčke izazvao epsku zarazu i potaknuo još veću financijsku kataklizmu od kreditnog sloma u SAD-u. On je, dakako, siguran da slanje paketa financijske pomoći Grčkoj nije predstavljalo kršenje njemačkih ni europskih zakona.

Sucima su poznati rizici, pa će na svaki način pokušati iznaći rješenje koje neće rezultirati kolapsom banaka niti će ugroziti njemačke strateške investicije u poslijeratnoj Europi. No hoće li svojom presudom, koju će vjerojatno donijeti u rujnu ili listopadu, uspjeti zadovoljiti tržišta obveznica?

Andreas Vosskuhle, predsjednik suda, izjavio je da predmet saslušanja neće biti 'budućnost Europe ili rješavanje dužničke krize', već će se ona odnositi isključivo na (ne)zakonitost u okviru njemačkog pravosuđa.

Riječ je o sudu koji je zapanjio elite EU-a svojom presudom o Lisabonskom ugovoru iz lipnja 2009, upozoravajući Bruxelles da je EU klub suverenih država, a ne država sama po sebi, da su nacionalni parlamenti jedini legitimni oblik demokracije te da pojedini sektori 'moraju zauvijek ostati pod njemačkom kontrolom' - uključujući proračun.

U najmanju ruku, očekuje se da će sud inzistirati na vetu Bundestaga za buduće pakete financijske pomoći, što će biti dar populistima u trenutku kada se zamor tim opiranjem u Njemačkoj pretvara u bijes. Nedavno istraživanje Allenbach pokazalo je da 71 posto Nijemaca imaju 'malo' ili 'nimalo' povjerenja u euro.