nasljednik pejčinović burić

Europski povjerenik Reynders bit će kandidat za glavnog tajnika Vijeća Europe

10.01.2024 u 17:27

Bionic
Reading

Povjerenik Europske komisije Didier Reynders bit će kandidat za glavnog tajnika Vijeća Europe (VE), rekao je u srijedu glasnogovornik belgijske vlade.

VE je paneuropska organizacija zadužena za zaštitu ljudskih prava i vladavine prava od svog osnivanja nakon Drugog svjetskog rata.

Sjedište je u Strasbourgu, ali nije riječ o instituciji Europske unije.

Petogodišnji mandat trenutne glavne tajnice, bivše hrvatske ministrice vanjskih poslova Marije Pejčinović Burić, završava krajem ove godine.

Reynders je od 2019. povjerenik Komisije zadužen za pravosuđe i vladavinu prava.

Politico je u ponedjeljak objavio da plan predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela da se kandidira na izborima za Europski parlament ugrožava izglede Didiera Reyndersa da ostane u Europskoj komisiji pa novu poziciju planira naći u VE-u, na dužnosti koju sada obnaša bivša hrvatska šefica diplomacije. 

Reynders, trenutačno belgijski povjerenik u europskoj izvršnoj vlasti, ranije je izrazio interes da ostane u novom sazivu Europske komisije. No planove mu je 'pokvario' predsjednik Europskog vijeća Charles Michel najavom da će se kandidirati na izborima za Europski parlament u lipnju. Time bi Reyndersu bio ugrožen ostanak. 

Reynders je član Reformističkog pokreta (MR) koji je dio vladajuće većine u Belgiji.

U belgijskoj politici, Michel i Reynders poznati su po dugotrajnoj svađi oko kontrole nad MR-om, a svađa je kulminirala 2010. kad je Reynders izbačen iz vodstva te stranke. 

Reynders je bio kandidat za funkciju glavnog tajnika VE-a 2019., ali je izgubio utrku od bivše šefice hrvatske diplomacije omjerom glasova 159-105.

Mariji Pejčinović Burić, drugoj ženi na čelu VE-a u njegovoj povijesti, mandat istječe u rujnu ove godine, a zasad nije objavila hoće li tražiti drugi.