bitka za fotelju

Reynders ponovo protiv Pejčinović Burić?

08.01.2024 u 14:00

Bionic
Reading

Plan predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela da se kandidira na izborima za Europski parlament ugrožava izglede Didiera Reyndersa da ostane u Europskoj komisiji pa novu poziciju planira naći u Vijeću Europe, na dužnosti koju sada obnaša bivša hrvatska šefica diplomacije, piše u ponedjeljak Politico

Europski povjerenik za pravosuđe Didier Reynders nada se da će postati novi glavni tajnik Vijeća Europe, međunarodne organizacije za ljudska prava, što bi značilo prekid njegove karijere u institucijama EU-a.

Tu vijest prvi su objavili belgijski mediji Le Soir i De Tijd, a za Politico je potvrdio belgijski dužnosnik i član Reformističkog pokreta (MR), belgijske liberalne stranke u kojoj je i Reynders.

Vijeće Europe međunarodna je organizacija sa sjedištem u Francuskoj i nije institucija Europske unije poput Europskog vijeća i Vijeća EU-a.

Aktualna glavna tajnica Vijeća Europe bivša je hrvatska ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Reynders, trenutačno belgijski povjerenik u europskoj izvršnoj vlasti, ranije je izrazio interes da ostane u novom sazivu Europske komisije. No planove mu je 'pokvario' predsjednik Europskog vijeća Charles Michel najavom da će se kandidirati na izborima za Europski parlament u lipnju. Time bi Reyndersu bio ugrožen ostanak.

Reynders (65) nada se da će ga belgijska vlada, koalicija sedam stranaka uključujući MR, ovaj tjedan službeno nominirati kao kandidata za šefa Vijeća Europe. Velike su šanse da će se to dogoditi, rekao je belgijski dužnosnik.

U belgijskoj politici, Michel i Reynders poznati su po dugotrajnoj svađi oko kontrole nad MR-om, a svađa je kulminirala 2010. kad je Reynders izbačen iz vodstva te stranke.

"Nije nemoguće da će Charles Michel pogurati Reyndersa da dobije šansu (u Vijeću Europe) kako bi mu se maknuo s puta idućih pet godina", rekao je član MR-a, kojemu je zajamčena anonimnost kako bi mogao govoriti o osjetljivom pitanju.

Reynders je bio službeni kandidat za tu funkciju 2019., ali je izgubio utrku od bivše šefice hrvatske diplomacije omjerom glasova 159-105.

Mariji Pejčinović Burić, drugoj ženi na čelu Vijeća Europe u njegovoj povijesti, mandat istječe u rujnu ove godine, a zasad nije objavila hoće li tražiti drugi.