POZIV HRVATSKOJ VLADI

Europski novinari traže privatizaciju Vjesnika!

21.02.2012 u 10:31

Bionic
Reading

Europska federacija novinara (EFJ), koja predstavlja više od 260.000 novinara u 30 zemalja, pozvala je hrvatske vlasti da još jednom promisle o svom planu zatvaranja Vjesnika, dnevnog lista u državnom vlasništvu

'Ukidanje Vjesnika poslalo bi veoma negativan signal novinarstvu u Hrvatskoj', poručio je Arne König, predsjednik EFJ, dodajući da bi to značilo kraj jedne kulturne institucije, ali također i da će stotinu novinara izgubiti posao unatoč svojoj posvećenosti i zalaganju.

EFJ, organizacija koja je sastavni dio Međunarodne federacije novinara (IFJ), podsjeća da je u dnevnom listu Vjesnik zaposleno 80 novinara i urednika te 30 honorarnih suradnika. Potekao iz antifašističkog pokreta 1940. godine, list je preživio Drugi svjetski rat i rat na području bivše Jugoslavije u devedesetim godinama.

Zbog male tiraže, Vjesnik je danas na rubu bankrota i Vlada je predložila zatvaranje lista, piše EFJ, podsjećajući i na očitovanje svoje podružnice Hrvatskog novinarskog društva (HND), koje smatra da bi Vjesniku trebalo pružiti drugu šansu za tranziciju u privatni medij.

EFJ predlaže hrvatskoj Vladi da u Vjesniku osnuje krizni menadžment, koji će omogućiti urednicima rad na razvijanju lista i vrijeme potrebno za privlačenje privatnih ulagača.

Ministar financija Slavko Linić prije nekoliko dana predložio je zaposlenicima Vjesnika da kupe list za jednu kunu. Ustvrdio je da bi se time 'riješio problem' te poručio da ga 'baš zanima njihov odgovor'.

Prošlog tjedna, glavni urednik Vjesnika Bruno Lopandić ponudio je ostavku uz objašnjenje da je u danima neizvjesnosti oko izlaženja lista teško održavati razinu kvalitete koja je prihvatljiva za njegove standarde uređivanja. Prethodno, HND i Sindikat novinara Vjesnika zatražili su ostavku Lopandića i predsjednika Uprave Narodnih novina - Press d.o.o. (izdavača lista) Bojana Divjaka zbog 'katastrofalne poslovne i uređivačke politike koja je dovela u pitanje opstanak' Vjesnika.

HND i Sindikat Vjesnika pozvali su Vladu da u Vjesniku postavi krizni menadžment koji bi snimio financijsko stanje i pripremio list za transformaciju u javno glasilo. Zatražili su od Vlade i i da Saboru predloži donošenje zakona o Vjesniku.