PRIVREMENO RJEŠENJE

Europski konzorcij osigurat će plin Ukrajini

16.01.2009 u 08:20

Bionic
Reading

Europski konzorcij tvrtki koji će osigurati plin Ukrajini kako bi se obnovio tranzit ruskog plina prema Europi počet će s djelovanjem u petak i intervenirati kako bi se riješilo pitanje opskrbe plinom, rekao je u četvrtak Paolo Scaroni, čelnik talijanske energetske tvrtke Eni

Scaroni je u telefonskoj konferenciji objasnio da će konzorcij osigurati plin potreban za rad plinovoda u Ukrajini dok Rusija i Ukrajina ne postignu sporazum o opskrbi plinom i pravima tranzita.

Europski konzorcij će tako omogućiti da prema Europi odmah krenu isporuke plina a pitanje naknade za plin koji će dati odgodit će do postizanja sporazuma Ukrajine i Rusije.

Scaroni je rekao da će Eni, kao vodeći europski plinski operator i najveći korisnik ukrajinskog plinovoda, pokušati uključiti i druge europske plinske kompanije koje koriste plinovod.

Scaroni je rekao da će konzorcij uključivati E.ON, Gaz de France Suez i jednu austrijsku tvrtku i dodao da je potrebno osigurati ukupno 1,5 milijardi prostornih metara plina koji će se kasnije, kada se spor riješiti, vratiti konzorciji.