POGINULA 23 VOJNIKA

Europska unija uvela nove snakcije Siriji

14.05.2012 u 17:20

Bionic
Reading

Najmanje 23 sirijska vojnika poginula su u ponedjeljak u žestokim borbama s protivnicima režima predsjednika Bašara al-Asada protiv kojeg je EU upravo uveo nove sankcije, doznaje se od sirijske udruge promatrača za ljudska prava.

Sukobi su izbili u Rastaneu, u središnjoj provinciji Homs, gradu koji mjesecima odolijeva Asadovim vojnim snagama. Vojska je u nedjelju navečer krenula sa žestokim bombardiranjem, pri čemu je jedno dijete poginulo, a deseci civila su ranjeni.

Nemirno je i u Deir Ezzoru na istoku zemlje te u Qabounu, četvrti Damaska.

Ministri vanjskih poslova EU-a u ponedjeljak su usvojili nove sankcije protiv sirijskog režima, zamrznuvši imovinu dviju tvrtki i triju osoba za koje se smatra da uvelike financiraju režim Bašara al-Asada. Osobama kojima su uvedene sankcije bit će također zabranjeno izdavanje vize za EU.

Imena tih osoba bit će naknadno objavljena u službenom listu EU-a. Na zadnjem sastanku u travnju ministri su odlučili zabraniti izvoz luksuznih proizvoda u Siriju što se smatra prije svega simboličnom mjerom kojom se cilja način života bračnog para Asad.

Trenutno se na popisu europskih sankcija nalazi 126 osoba i 41 tvrtka. Protiv sirijskog režima uveden je i naftni embargo te embargo na oružje i opremu koja može služiti represiji.