ODJECI IZ LJUBLJANE

'Europska unija očito nije prioritet Hrvatske'

19.06.2009 u 12:49

Bionic
Reading

Slovenski mediji u petak neuspjeh Rehnova pokušaja da ishodi arbitražni sporazum koji bi omogućio nastavak hrvatskih pristupnih pregovora s Europskom unijom pripisuju hrvatskoj strani, citirajući premijera Boruta Pahora i Samuela Žbogara, a jučerašnji neuspjeh u Bruxellesu nazivaju 'izlaskom Hrvatske iz pregovora' koji su 'imali izgled za uspjeh'

LJUBLJANA - Ljubljansko Delo neuspjeh već u naslovu tumači 'odbijajućim stajalištem hrvatskog državnog vrha' prema izmjenama u Rehnovu prijedlogu kojima je Slovenija bila naklonjena kao 'osnovi' za daljnje pregovore, a ljubljanski dnevni list Dnevnik navodi u naslovu 'Slovenija i Hrvatska nisu se dogovorile ni o čemu'.

Mediji naširoko citiraju premijera Boruta Pahora da je tako Hrvatska 'propustila priliku' da svestrano razvije odnose sa Slovenijom i dovede ih na 'višu razinu', da blokada hrvatskih pristupnih pregovora ostaje sve dok se ne 'promijene okolnosti' koje su izazvale blokadu. Isto tako citiraju i izjave ministra vanjskih poslova Samuela Žbogara da je pregovore srušio alternativni prijedlog hrvatskog premijera o zajedničkoj izjavi o neprejudiciranju granice u pristupnim dokumentima.

Politolog Milan Brglez izjavio je za ljubljanski Dnevnik da jučerašnji rasplet nije očekivao i da Hrvatska možda 'kalkulira' s time da će inicijativu oko deblokade njenih pregovora preuzeti Švedska kao iduća predsjedateljica i da Europska komisija u tome 'više neće imati glavnu riječ'.

'Do blokade je došlo zbog jednostranih koraka koje je Hrvatska izvodila i u praksi', rekao je za Dnevnik predsjednik vanjskopolitičkog odbora slovenskog parlamenta Ivo Vajgl, koji dodaje da za njega hrvatska odluka u Bruxellesu ne predstavlja 'šok' jer su i do sada, kako tvrdi, iz Zagreba dolazili 'proturječni signali', dok 'spremnosti na kompromis nije bilo'.

Mediji citiraju i čelnika slovenskih nacionalista Zmagu Jelinčiča, koji tvrdi da je Žbogar s Jandrokovićem odigrao 'uspješan poker' jer bi Slovenija inače bila prisiljena prihvatiti 'kozmetičke izmjene' Rehnova prijedloga, dakle da je slovenska pozicija bila svojevrsno blefiranje. 'Hvala bogu da su Hrvati izašli iz tog procesa, u suprotnom bi se Slovenija našla na tankom ledu i morala bi pristati na jako slabe uvjete', kaže Jelinčič.

'Sanaderova teatralnost Hrvatskoj jako šteti', rekao je za Delo slovenski eurozastupnik Jelko Kacin. 'Vehementan nastup predsjednika hrvatske vlade u Bruxellesu najavljivao je kao da je Hrvatska superčlanica Europske unije iako ima status kandidata', kaže Kacin.

'Iznenađena sam reakcijom Hrvatske. To sugerira da ona ima druge prioritete, a ne učlanjenje u Europsku uniju', rekla je za Delo ministrica unutarnjih poslova Katarina Kresal koja je predsjednica koalicijske Liberalno-demokratske stranke (LDS) kojoj pripada i Kacin.

Politolog Zlatko Šabič s ljubljanskog Fakulteta političkih znanosti izjavio je za Delo da će se Hrvatska nakon 'prekida' pregovora uz pomoć Europske komisije 'naći u izolaciji'. 'Sada je nastala situacija da je neriješeno granično pitanje s gledišta Bruxellesa postalo hrvatski problem', rekao je Šabič koji dodaje da je Hrvatska igrala na 'sve ili ništa', ali da je ipak optimist i da se nada obnovi razgovora.

'Sporazum o granici je potreban, u suprotnom to pitanje nikad neće biti riješeno. Država koja ultimativno izađe iz procesa pregovora ne može računati da će postići rezultat', rekao je za Delo dekan Pravnog fakulteta u Ljubljani Rajko Pirnat

Hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Goran Jandroković ponovo je, u petak u Zagrebu, odbacio slovenske tvrdnje da je Hrvatska istupila iz procesa jer nije prihvatila posljednji Rehnov prijedlog za rješenje graničnog prijepora nazvavši to 'neistinom'. Jandroković je kazao kako inicijative Europske komisije za rješenje hrvatsko-slovenskog graničnog spora nisu uspjele i da u Bruxellesu taj spor sada smatraju bilateralnim pitanjem.

Hrvatski šef diplomacije ponovio je da 'slovenska blokada nije ni pravedna, ni europska ni korektna', pozivajući Ljubljanu da ukine blokadu hrvatskih pristupnih pregovora.