BIVŠI TALIJANSKI PREMIJER

Europska pučka stranka otkazala sastanak u Italiji nakon Berlusconijevih proruskih izjava

17.02.2023 u 17:18

Bionic
Reading

Nekoliko dana nakon proruskih izjava bivšeg talijanskog premijera Silvija Berlusconija, demokršćanska Europska pučka stranka (EPP) odlučila je otkazati sastanak u Italiji

'Odlučili smo otkazati naše studijske dane u Napulju', objavio je predsjednik EPP-a Manfred Weber iz njemačke Kršćansko-socijalne unije (CSU) u petak na Twitteru. 'Potpora Ukrajini nije opcionalna', rekao je Weber i dodao da će EPP nastaviti surađivati ​​s talijanskom vladom o pitanjima Europske unije.

Berlusconi je čelnik stranke Forza Italia koja je dio vladajuće koalicije premijerke Giorgie Meloni te poput CDU-a i CSU-a iz Njemačke – član europskih pučana.

Prošli tjedan je 86-godišnji Berlusconi, prijatelj ruskog predsjednika Vladimira Putina, izazvao bijes komentarima o ratu u Ukrajini. Okrivio je ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog za eskalaciju sukoba i ustvrdio da Kijev više ne bi trebao dobiti novca i oružja. 

Weber je naglasio da talijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani i njegova stranka Forza Italia imaju 'punu podršku' EPP-a.