NE OTVARAJTE POVEZNICE

Policija upozorava: 'U tijeku je napad phising mailovima, na udaru su klijenti dvije banke'

17.02.2023 u 16:59

Bionic
Reading

Ravnateljstvo policije upozorilo je građane i pozvalo ih da ne otvaraju e-mailove kojima im se, u ime Ministarstva rada mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, na prijevaru poručuje da dostave svoje podatke jer im je automatski prihvaćen zahtjev za pomoć u stanovanju

'Pravo koje se u poruci navodi ne postoji u hrvatskom sustavu socijalne skrbi i stoga upozoravamo građane da se radi o prijevari', istaknuli su u petak iz Ravnateljstva policije.

Upozorili su kako je proteklih dana na više adresa elektroničke pošte različitih primatelja dostavljena lažna poruka naslova 'Potvrda o prihvaćanju automatskog zahtjeva za pomoć u stanovanju' za 2023. godinu, a u potpisu se navodi Ministarstvo rada.

Uočili su i tzv. phishing kampanju usmjerenu na klijente RaiffeisenOTP banke. Klijentima OTP banke s lažne e-mail adrese info@otp-hrvatska.com šalju se 'phishing' poruke u kojima se građane navodi na lažnu stranicu te banke, na kojoj se traži unos podataka o internetskom bankarstvu. U policiji skreću pozornost da se na toj lažnoj stranici nalazi domena otp-hrvatska.com, dok je ispravna domena otpbanka.hr.

Upozoravaju sve primatelje da se radi o lažnim porukama, odnosno pokušaju prijevare, te pozivaju građane da ne otvaraju niti koriste poveznice unutar poruka, već poruku obrišu i na nju ne odgovaraju.

Više o prijevarama s lažnim stranicama banaka te drugim oblicima internetskih prijevara građani mogu naći na internetskim stranicama Spoof bank websites_HR i Internet prijevare.