videosnimke

Europska komisija zabrinuta zbog izvješća o nasilnom vraćanju migranata u Hrvatskoj i Grčkoj, traže istragu

07.10.2021 u 13:11

Bionic
Reading

Europska komisija je u četvrtak izrazila zabrinutost zbog izvješća o nasilnim vraćanjima migranata na vanjskim granicama u Grčkoj i Hrvatskoj, ističući da je to nezakonito i da se mora provesti istraga

“Videosnimke i izvješća o nasilnim vraćanjima na vanjskim granicama koji su jučer objavljeni vrlo su zabrinjavajući. Nasilje i loše postupanje prema migrantima, tražiteljima azila i izbjeglicama neprihvatljivi su te se mora provesti istraga”, izjavio je glasnogovornik Komisije Adalbert Jahnz, odgovarajući na novinarski upit da komentira najnovija izvješća o nasilju prema migrantima.

U srijedu su objavljene videosnimke na kojima se vide muškarci s fantomkama na glavi kako tjeraju migrante iz Hrvatske preko rukavca rijeke Korane, udarajući hh palicama kakve imaju pripadnici interventne policije, a neki nose i podjakne nalik na dio uniforme te postrojbe.

“Europska komisija se snažno protivi bilo kakvoj praksi nasilnog vraćanja, ističe da je to nezakonito, da nacionalne vlasti moraju provesti istragu kako bi se utvrdile činjenice i poduzeti mjere ako se utvrde da je bilo prekršaja”, dodao je glasnogovornik Jahnz.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je u četvrtak da je već pokrenuta istraga kako bi se utvrdilo što se dogodilo.

"Stručni tim danas je već na terenu i ima zadaću utvrditi što se dogodilo, tko je u tome sudjelovao i gdje se dogodilo.... ", izjavio je Božinović novinarima upitan za komentar snimke nasilja nad migrantima koja je u srijedu objavljena u više zemalja.

Ministar je kazao da se na ranije takve objave, pa i stranih medija, svaki put reagiralo priopćenjem gdje je izneseno vlastito viđenje onoga što se eventualno dogodilo.