'Win It On The Pitch'

Europska komisija odlučila se uplesti u nogomet i registrirala inicijativu koja želi spriječiti nove pokušaje stvaranja superliga

02.02.2022 u 16:14

Bionic
Reading

Europska komisija je u srijedu odlučila registrirati građansku inicijativu “Win It On The Pitch” (Pobijedi na terenu), kojom se želi zaštiti europski model nogometa i spriječiti nove pokušaje stvaranja superliga

Nakon registracije organizatori moraju u roku od šest mjeseci početi prikupljati potpise. Ako inicijativa u godinu dana prikupi milijun potpisa iz najmanje sedam država članica, Komisija se treba izjasniti.

Može postupiti po zahtjevu i predložiti odgovarajuće pravne akte kako bi se ispunili ciljevi inicijative ili ga odbiti, s tim da u tom slučaju mora jasno obrazložiti zašto inicijativa nije prihvatljiva.

“Europski model sporta i njegova načela moraju biti dodatno zaštićeni na razini EU-a kako bi se spriječili bilo kakvi pokušaji izdvajanja u stilu superlige i zaštitili naše klubovi, zajednice i natjecanja od neprijateljskih i nepromišljenih korporativnih i financijskih preuzimanja privatnih organizacija i državnih fondova”, navodi se u obrazloženju inicijative.

Pokretači inicijative traže od Komisije traže da donese preporuku kojom će se državama članicama dati okvir i smjernice za djelovanje u cilju „zaštite europskog modela nogometa, prepoznavanja vrijednosti sporta u europskom društvu, priznavanja posebne prirode sporta u pravilima EU-a o tržišnom natjecanju te jačanja vizije i dugoročne politike EU-a o budućnosti i upravljanju europskim sportom”.

Prošlogodišnja odluka nekoliko najboljih europskih nogometnih klubova o stvaranju superlige izvan UEFA-e izazvala je ogorčene reakcije navijača i sportskih djelatnika pa je većina klubova odlučila istupiti, ali ideja o stvaranju takvog natjecanja očito nije mrtva.

  • +5
Roma - Juventus, 9.1.2022. Izvor: EPA / Autor: RICCARDO ANTIMIANI