LAGUMDŽIJA NA BLOGU

Europo, daj milijune eura koje si obećala!

08.08.2014 u 18:06

Bionic
Reading

Ministar vanjskih poslova BiH i predsjednik SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija kritizirao je zemlje donatore i međunarodne institucije koje su na nedavnoj konferenciji u Bruxellesu toj zemlji obećale pomoć od 810 milijuna eura, no do sada je tek maleni dio sredstava dostavljen BiH koja se suočava s novim poplavama

Na svome blogu, šef diplomacije BiH pri tome nije točno naveo na koga se odnose kritike.

"U kontaktu s diplomatima, koji su obećali pomoć u saniranju i prevenciji tuzlanskih klizišta, ponovno urgiramo da što prije krenemo u realizaciju konkretnih projekata, koje smo im davno dostavili. Ponovno se uvjeravam da ni predstavnici mnogo organiziranijih i učinkovitijih zemalja nisu uvijek brži i bolji od nas. Steknem ponekad osjećaj kao da i oni nekada poprime naše manire, pa nauče pametovati i držati predavanja, umjesto da rješavaju probleme", napisao je Lagumdžija.

Pri tome je objasnio da je svim diplomatskim predstavnicima i predstavnicima međunarodnih institucija, koji su na donatorskoj konferenciji obećali konkretna sredstva, poslao diplomatske note i pozvao ih da, koliko god to mogu, ubrzaju sve što mogu kako bi pomoć što prije došla do ugroženih ljudi.

Pri tome je kritizirao i pojedine domaće političare u BiH za koje je rekao da pomoć oko saniranja posljedica poplava koriste za politička obračunavanja i predizborne svrhe.

Bosni i Hercegovini je na međunarodnoj donatorskoj konferenciji koja je održana u Bruxellesu sredinom srpnja obećano više desetaka milijuna eura donacija te povoljnih kredita za saniranje šteta nastalih u poplavama tijekom svibnja.

Na donatorskoj konferenciji je za BiH osigurano 810 milijuna eura, a za Srbiju 990 milijuna eura pomoći.