POVIJESNA POBJEDA

Europa slavi novu Čeličnu Lady

23.09.2013 u 11:21

Bionic
Reading

Dan nakon pobjede Angele Merkel na izborima, britanski listovi nisu se libili povući paralele između njemačke kancelarke i nekadašnje premijerke Margaret Thatcher

Guardian tako započinje svoj izvještaj konstatacijom da je Angela Merkel s trećim osvojenim mandatom na putu da pretekne 'Čeličnu Lady' i postane šefica europske države s najduljim stažem. Uspješno se oduprla vladajućem trendu brzog smjenjivanja vlada (kako lijevih tako i desnih) u eurozoni. Naime, čak 12 od 17 zemalja iskusilo je tijekom krize promjenu vlasti i činjenica da Merkel započinje treći uzastopni mandat samo pokazuje do koje mjere se Nijemci osjećaju zaštićeni pod njezinim vodstvom.

Independent govori pak 'o povijesnoj pobjedi', no upozorava da bi u trećem (i vjerojatno konačnom) mandatu Merkel problemi Unije mogli zadati najveću glavobolju. Tek mora objasniti njemačkim poreznim obveznicima koliko i u kojem roku će morati platiti za otplatu suverenih dugova u Europi. Jednako tako, morat će jasnije definirati ulogu Njemačke na svjetskoj sceni. Naime, kancelarku se redovito kritizira na domaćem terenu zbog izvoza oružja na Bliski istok, a da pritom ne zauzima proaktivnu ulogu u vanjskoj politici.

Francuski tjednik Le Nouvel Observateur iscrtao je dva moguća scenarija za nadolazeći mandat. Ili će se krenuti smjerom 'germanizacije Europe' ili pak 'europeizacije Njemačke'. Prema prvom scenariju, ništa bitno se neće promijeniti. Merkel će nastaviti vladati po liberalnom političkom modelu, zemljama dužnicima i dalje će 'mjere štednje' određivati fiskalnu i inu politiku, a nema govora o pokretanju 'euro obveznica'. Drugi scenarij, manje vjerojatan, upućivao bi na želju Angele Merkel da ostavi kakav trajniji trag u povijesti. On bi značio snažniju integraciju unutar Unije, reviziju postojećih ugovora, a Njemačka bi, umjesto uloge 'velike Švicarske', u Europi preuzela ulogu 'male Kine' s većim smislom za odgovornost u međunarodnim i prije svega europskim pitanjima.

Prve reakcije iz Grčke, najsnažnije pogođene krizom, ukazuju na pomirenje s realpoltikom Njemačke. Trijumf Angele Merkel interpretiran je uglavnom kao nastavak istoga modela mjera štednje te dnevni list Ta Nea donosi naslov 'Pobjeda kraljice štednje'. Iako europska problematika nije bila u središtu kampanje, Merkel je dala do znanja da se na Grčku i dalje ima vršiti pritisak u svrhu provođenja reformi.

Španjolski El Pais tvrdi da formiranje velike koalicije sa socijaldemokratima neće donijeti nikakve bitne promjene, ni na europskom, ni na transatlantskom planu. Naime, i dosad je glavna opozicija u Njemačka podržava Merkeline poteze u Europi, a ni jedna ni druga strana ne žele da Berlin odigra ključnu ulogu na međunarodnom planu, koja bi mu zapravo i pripadala.