SPORAZUM O NUKLEARKAMA

Europa pozdravila 'hrabrost Teherana'

24.11.2013 u 16:19

Bionic
Reading

Čelnici Europske unije pozdravili su u nedjelju sporazum o iranskom nuklearnom programu koji je postignut u Ženevi i istaknuli da je sada najvažnije da se on dosljedno primjeni

Predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy u priopćenju za medije pohvalio je hrabrost Teherana da prihvati sporazum koji ima za cilj osigurati da iranski nuklearni program ne bude upotrebljen za proizvodnju atomske bombe.

'Sada je u skladu sa stvorenim povjerenjem najvažnije osigurati preciznu i potpunu primjenu dogovorenog, kako bi se ovo pitanje definitivno riješilo', poručio je Van Rompuy.

Čestitke je uputio i predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, koji je posebno pohvalio visoku predstavnicu EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton koja je koordinirala ženevske pregovore Irana s predstavnicima međunarodne zajednice.

Sporazum koji je u nedjelju potpisan neće omogućiti Iranu da na tržište pošalje veću količinu nafte niti će zapadni ulagači smjeti u Iran, ali zamrznut će se američki planovi novih rezova u izvoz iranske sirove nafte, objavio je Washington.