SKLADIŠTE NA JUGU ZEMLJE

Francuska policija pronašla oružje ETA-e

08.04.2017 u 16:44

Bionic
Reading

Francuska policija pronašla je u subotu na jugozapadu Francuske u skrovištima oko 120 komada vatrenog oružja, tri tone eksploziva i detonatore nakon što su posrednici rano ujutro u gradu Bayonneu predali listu skrivenog oružja baskijske separatističke organizacije ETA -e

Zasad je nepoznato je li to kompletan arsenal skupine kojoj se tijekom pet desetljeća borbe za nezavisnost Baskije i postavljanja bombi pripisuje 829 ubojstava.

Predsjednik međunarodne komisije za provjeru, tijela osnovanog 2011. kada je ETA prestala s oružanim aktivnostima, potvrdio je na novinskoj konferenciji kako je primio članove civilnog društva koji su mu u ime ETA-e predali lokacije skrivenog oružja. On ga je proslijedio policiji koja istražuje šumoviti teren gdje su zakopani spremnici.

Ondje se nalaze i članovi civilnog društva, prozvani “obrtnicima mira”, koji promatraju preuzimanje arsenala. Francuski ministar unutarnjih poslova Matthias Fekl poručio je iz Pariza kako je riječ o “velikom koraku”. “Kada skrovišta budu do kraja otkrivena snage sigurnosti će osigurati mjesta i pobrinuti se za oružje”, rekao je.

ETA se nalazi na listi terorističkih skupina u EU a od 1959. nastojala je stvoriti nezavisnu državu Baskiju na sjeveru Španjolske i jugozapadu Francuske. U petak je priopćila kako više nije oružana skupina.

U 15 sati u Bayonneu, glavnom gradu francuske pokrajine Baskije, počeo je skup potpore mirnom procesu. Grad je obljepljen plakatima grupe “obrtnici mira” a na otvorenom prostoru od 10.30 sati traju debate.

Francuska policija zaustavlja autobuse na autocesti od španjolskog grada San Sebastiana do 50 kilometara udaljene Bayonne te pregledava putnicima putovnice. “Podignuta je uzbuna no ovakve provjere radimo od terorističkih napada u Parizu”, rekao je Hini policijac na granici. Francuska je od kraja 2015. nakon napada Islamske države u Parizu djelomično suspendirala schengenski režim kojim unutar tog prostora nisu pregledavani dokumenti niti zaustavljani putnici.

U Bayonneu, gradu s 45.000 stanovnika, nalaze se zagovornici referenduma o nezavisnosti Baskije od Španjolske. “Ovo je važan dan. Političkim putem po uzoru na Kataloniju i Škotsku nastavlja se zahtjev za referendumom”, rekao je Jon Basabe, član baskijske koalicije EH-Bildu sastavljene od četiri stranke koje traže stvaranja baskijske države. S francuskim dijelom Baskije nastoje uspostaviti uske veze.

U Bayonneu su naljepljeni plakati kojima okupljeni traže puštanje iz španjolskih i francuskih zatvora više od 300 bivših članova ETA-e i njoj bliskih osoba.

“ETA ništa neće dobiti zauzvrat, nikakvu političku korist”, izjavio je u petak glasnogovonik španjolske vlade Iñigo Mendez de Vigo, ujedno i njezin ministar kulture. Iz Madrida je poručeno kako “s teroristima nema pregovora”. Niti francuska vlada ne sudjeluje u razoružanju no zasad ne omesta proces. Udruge žrtava terorizma traže istragu neriješnih slučajeva te pozivaju Madrid i Pariz da nastave borbu do raspuštanja ETA-e.

Krajem prošle godine u Francuskoj blizu španjolske granice uhićeno je nekoliko visokopozicioniranih članova ETA-e. Policijska uhićenja, iscrpljenost dugotrajnim nastojanjem da oružjem dođe do cilja, globalna borba protiv terorizma nakon 2001. te povezane strože sigurnosne kontrole kao i odbojnost Europljana prema terorizmu doveli su do polaganja i predaje oružja ETA-e. No isto tako i odluka samih članova ETA-a, te radikalne patriotske ljevice, koji su uvjereni kako je stvoren trenutak pogodan za političko ostvarenje cilja.

Jedna od posljednjih izvornih militantnih skupina u zapadnoj Europi u petak nije rekla hoće li se raspustiti.