kaotično napuštanje

EU vjeruje kako je Brexit bez sporazuma vjerojatniji nego ikad

28.03.2019 u 22:02

Bionic
Reading

Velika Britanija bliža je nego ikad kaotičnom napuštanju Europske unije, ocjenili su u četvrtak diplomati i dužnosnici nakon što britanski parlament nije uspio doći do većine tijekom glasovanja za bilo koju varijantu Brexita dok se premijerka Theresa May borila za potporu njezinom prijedlogu za izlazak zemlje iz Unije. Članice Europske unije nastavit će narednog tjedna dovršavati svoje planove planove i pripremati se za izvanredni summit o Brexitu, vjerojatno 10. travnja.

"Raste uvjerenje da je izlazak bez sporazuma sve vjerojatniji", kazao je visoko rangirani diplomat Europske unije. Gotovo tri godine nakon što su Britanci tijesnom većinom na referendumu odlučili napustiti Uniju još uvijek nije jasno kako, kada i hoće li se uopće taj razvod dogoditi.

Različiti izvori prenijeli su kako su predstavnici 27 država-članica EU koji svoje zemlje predstavljaju u Bruxellesu u četvrtak razmatrali dva najizglednija scenarija o tome što dalje: Brexit bez sporazuma ili dulju odgodu datuma do kojega bi Britanija trebala napustiti EU.

"Izvanredni summit o Brexitu čini se vrlo vjerojatnim. Bit će to rasprava ili o izlasku bez sporazuma i kako se s tim nositi ili će se odlučiti o još jednoj odgodi (izlaska)", kazao je drugi visoki europski diplomat.

Kako su se britanski političari našli na mrtvoj točki, Europska se unija prošlog tjedna suglasila da odgodi Brexit i pomakne rok koji je istjecao 29. ožujka. Po tome bi Britanija napustila EU 22. svibnja ukoliko premijerka May uspije otkloniti blokadu u provedbi izlaska iz EU do koje je ovog tjedna došlo u podijeljenom Zastupničkom domu. Britanski su zakonodavci uvjerljivom većinom već u dva navrata odbacili vladin prijedlog sporazuma o izlasku iz EU.

Europski su diplomati i dužnosnici dali naznake kako postoji stanoviti manevarski prostor ako bi May uskoro uspjela osigurati potporu u parlamentu. No istodobno su postavili 12. travnja kao čvrsti rok za Veliku Britaniju da objavi što planira uraditi ukoliko ratifikacije sporazuma ne bude.

Bez napretka na tom planu Britanija ne bi nužno u kaosu napustila EU 12. travnja jer bi blok država-članica vjerojatno bio spreman dopustiti još vremena kako bi se dovršile pripreme za svaki mogući scenarij. No Francuska se pri tom zalaže za što brži završetak dugotrajne neizvjesnosti Brexita.

Države EU najavile su mjere čiji je cilj izbjeći najgore moguće poremećaje ali i dalje je nejasno kako riješiti dva problema: zajamčiti Britancima kako će moći putovati Europom bez viza i odlučiti o proračunu EU za 2019. ovisno o tome hoće li London za njega izdvojiti dio novaca ili ne.

Bude li duge odgode Brexita EU će tražiti od Ujedinjenog Kraljevstva da sudjeluje na izborima za Europski parlament koji će se održati od 23. do 26. svibnja.

Unutar tijela EU u četvrtak su razmatrali i opciju po kojoj bi premijerka May u trećem pokušaju dobila potporu u parlamentu za svoj prijedlog sporazuma o izlasku iz Unije jer će rasprava o tome ponovo uslijediti u petak ali i o tome da London povuče svoju najavu izlaska iz Unije. No obje te opcije čine se malo vjerojatnima.