misija u rusiji

EU smatra izgon 18 svojih diplomata iz Moskve neopravdanim

15.04.2022 u 23:05

Bionic
Reading

Europska unija osudila je u petak "neopravdano" protjerivanje 18 diplomata iz svoje misije u Rusiji i ocijenila da će ta mjera samo "pogoršati" međunarodnu izolaciju Moskve

"Diplomati obavljaju svoje dužnosti u zadanom okviru i uz potpuno poštivanje Bečke konvencije o diplomatskim odnosima", naglasio je glasnogovornik šefa europske diplomacije Josepa Borrella.

"Nema nikakva razloga za odluku koju su danas donijele ruske vlasti osim što je to uzvratna mjera", rekao je u priopćenju.

"Način postupanja koje je Rusija odabrala samo će pogoršati međunarodnu izolaciju", rekao je.

Moskva je protjerala 18 zaposlenika delegacije Europske unije u Rusiji u znak odmazde Bruxellesu za protjerivanje 19 Rusa ranije ovaj mjesec, priopćilo je u petak ministarstvo vanjskih poslova.

"Ruska strana je proglasila da je EU odgovorna za dosljedno uništenje arhitekture bilateralnog dijaloga i suradnje kojima su trebala desetljeća da se formiraju", rečeno je.

Europska unija je 5. travnja proglasila 19 ruskih diplomata nepoželjnima zbog "bavljenja aktivnostima koje su protivne njihovu diplomatskom statusu" te im je naređeno da napuste Belgiju, zemlju domaćina.

Više od 200 ruskih diplomata protjerano je zadnjih tjedana iz zemalja Europske unije i Moskva je obećala odgovoriti na svaki takav izgon.