sigurnosno pitanje

EU postrožio izdavanje viza ruskim građanima

  • Autor: I.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 30.09.2022 15:26
  • Objavljeno 30.09.2022 u 15:26
Moskva, Rusija

Moskva, Rusija

Izvor: EPA / Autor: MAXIM SHIPENKOV

Europska komisija je u petak pozvala granične službe i konzulate država članica da strože nadziru zahtjeve za ulaznim vizama ruskih građana, kojih veliki broj nastoji pobjeći iz zemlje nakon što je proglašena djelomična mobilizacija

Europska unija jest i uvijek će biti prostor azila. Ali ovo sada je prije svega sigurnosno pitanje - povećani nadzor kod izdavanja viza i strože granične kontrole omogućit će nam da se zaštitimo i očuvamo jedinstvo”, rekao je potpredsjednik Europkske komisije Margaritis Schinas.

Komisija je na zahtjev država članica objavila ažurirane smjernice o postupku izdavanja viza i graničnim kontrolama za ruske građane na vanjskim granicama EU-a.

“Sigurnosna prijetnja je realna i EU će zaštiti sebe i naše građane”, rekla je povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson, ističući da je potreban zajednički pristup na vanjskim granicama EU-a prema ruskim građanima i kod izdavanja kratkoročnih viza.

“Istodobno, Europa neće zatvoriti svoja vrata onima kojima doista treba zaštita”, dodala je Johansson.

U smjernicama se navodi da države članice trebaju razmatrati uvjete pod kojima se ruskim građanima mogu izdati šengenske vize na “restriktivan i koordiniran način”. To uključuje i one koji bježe od mobilizacije.

Što se tiče onih ruskih građana koji već imaju šengenske vize, granični policajci i država koja je izdala vizu mogu poništiti te vize ako postoji temelj za to.

Ako podnositelj zahtjeva za vizu, primjerice osoba koja bježi od vojne mobilizacije, planira dugi boravak u EU-u, konzulati država članica trebali bi taj slučaj tretirati u skladu s primjenjivim nacionalnim pravilima za vize za dugotrajni boravak. Kada su u pitanju vize za kratkoročni boravak, konzulati su pozvani da restriktivno primjenjuju sve humanitarne derogacije. Na državama članicama je da, na temelju pojedinačnog ispitivanja, procijene mogu li zahtjevi ruskih državljana spadati u kategoriju humanitarnih razloga.

U slučajevima kada ruski državljani koji se nalaze izvan Rusije podnose zahtjev za vizu, Komisija preporučuje da se takvi zahtjevi upućuju konzulatima koji su nadležni za njihovo mjesto prebivališta u Rusiji.

Prema smjernicama Komisije zračni prijevoznici su odgovorni za one koje su dovezli u EU a kojima je odbijen ulazak i dužni su ih vratiti u zemlju iz koje su krenuli. To znači da pozornije trebaju pregledavati putne dokumente, pogotovo ruskim građanima.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!