POVJERENJE U AFRIKU

EU podržava Nigerijku Ngozi Okonjo-Iwealu za glavnu direktoricu WTO-a

27.10.2020 u 14:03

Bionic
Reading

Europska unija podržava bivšu nigerijsku ministricu financija Ngozi Okonjo-Iwealu za novu glavnu direktoricu Svjetske trgovinske organizacije (WTO), što se smatra znakom povjerenja u Afriku, rekao je u ponedjeljak europski dužnosnik.

Okonjo-Iweala i južnokorejska ministrica trgovine Yoo Myung-hee natječu se za dužnost prve glavne direktorice WTO-a u 25-godišnjoj povijesti organizacije, umjesto Brazilca Roberta Azeveda, koji je potkraj kolovoza podnio ostavku, godinu dana prije očekivanog.

Potpora EU-a Okonjo-Iweali smatra se snažnim signalom u prilog jačanju multilateralnog poretka i znakom uzajamnog povjerenja između Unije i Afrike, rekao je europski dužnosnik.

WTO je suočen s dva velika izazova: kritikama američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je zamrznuo njegovo žalbeno tijelo blokiravši imenovanje sudaca, te sve gorim trgovinskom odnosima između SAD-a i Kine.

Okonjo-Iweala (66), koja je u svojoj karijeri bila i nigerijska ministrica vanjskih poslova, ekonomist je i stručnjak za međunarodni razvoj. Predsjednica je odbora globalnog saveza za cjepivo protiv covida-19 Gavi Svjetske zdravstvene organizacije. Želi da WTO pomogne siromašnim zemljama da dobiju lijekove i cjepiva za covid-19.