IZGLASANA REZOLUCIJA

EU parlament o pobačaju i prizivu savjesti liječnika u Poljskoj: Dužni ste poštivati prava žena

  • Autor: S. S./Hina
  • Zadnja izmjena 26.11.2020 20:35
  • Objavljeno 26.11.2020 u 20:31
Prosvjed u Poljskoj

Prosvjed u Poljskoj

Izvor: EPA / Autor: OLIVIER HOSLET

Europski parlament osudio je u četvrtak udarac na seksualna i reproduktivna prava žena u Poljskoj i naglasio pravnu obvezu EU-a da ih poštuje i štiti, objavio je Europski parlament

U rezoluciji usvojenoj s 455 glasova za, 145 protiv, te 71 suzdržanih, Parlament navodi da je odlukom poljskog Ustavnog suda od 22. listopada - o proglašenju pobačaja nezakonitim u slučajevima koji uključuju teška i nepovratna oštećenja na fetusu - „ugroženo zdravlje i životi žena”, s obzirom na to da se većina zakonitih pobačaja u toj zemlji provodi na toj osnovi.

Po njoj se u 2019. napravilo 96 posto od ukupnog broja zakonitih prekida trudnoća u Poljskoj (1074 od ukupno 1110).

Zabrana će dovesti do porasta „nesigurnih, tajnih i po život opasnih pobačaja“, upozorili su zastupnici.

U tekstu se napominje da su odluku donijeli „suci koje su izabrali političari iz vladajuće koalicije pod vodstvom stranke Pravo i pravda (PiS) i koji o njima u potpunosti ovise”.

Prava žena temeljna su ljudska prava

U skladu sa sudskom praksom Europskog suda za ljudska prava, Parlament naglašava da se restriktivnim zakonima o pobačaju krše ljudska prava žena.

Zastupnici se slažu da su neometan i pravodoban pristup uslugama reproduktivnog zdravlja te poštovanje reproduktivne autonomije i prava na odlučivanje žena ključni za zaštitu njihovih ljudskih prava i za rodnu ravnopravnost.

Prava žena su temeljna prava, navodi Parlament, podsjećajući da su institucije EU-a i države članice zakonski obvezne poštovati ih.

Zastupnici ističu da se poljski zdravstveni djelatnici sve više pozivaju na mogućnost priziva savjesti, čak i kada se od njih traži propisivanje kontracepcijskih sredstava te da sprečavaju pristup prenatalnim pregledima.

  • +17
  • +14

Prosvjed u Poljskoj

Izvor: Profimedia / Autor: Wojtek RADWANSKI / AFP / Profimedia

Tisuće Poljakinja prisiljene su svake godine putovati u inozemstvo kako bi dobile pristup temeljenoj zdravstvenoj usluzi kao što je pobačaj, što dodatno ugrožava njihovo zdravlje i dovodi u opasnost njihovu dobrobit, navodi se u rezoluciji.

Potpora prosvjednicima, a ne nasilju

Zastupnici izražavaju svoju potporu i solidarnost s poljskim građanima, posebno ženama i pripadnicima skupine LGBTI+ koji su „unatoč opasnostima za javno zdravlje izašli na ulice kako bi prosvjedovali protiv velikih ograničenja njihovih temeljnih sloboda i prava”.

Napominju da je presuda donesena kada su na snazi bila ozbiljna ograničenja radi borbe protiv covida-19, čime se „osporava svaka odgovarajuća demokratska rasprava”.

  • +5
  • +2

Poljska: Prosvjed protiv pooštravanja zakona o pobačaju

Izvor: EPA / Autor: Art Service 2

U tekstu se osuđuje poljsku policiju zbog prekomjerne i nerazmjerne uporabe sile i nasilja nad prosvjednicima, kao i nasilje skupina krajnje desnice.

Vladavina prava u Poljskoj se urušava i EU mora djelovati

Parlament smatra da je ta presuda Ustavnog suda „još jedan primjer političkog nadzora pravosuđa i sustavnog urušavanja vladavine prava” u Poljskoj.

Zastupnici od Komisije traže provedbu temeljite procjene sastava Ustavnoga suda, vezano uz nezakonita imenovanja.

Smatraju da ta nezakonitost predstavlja temelj za osporavanje njegovih odluka, a time i njegove sposobnosti da se pridržava poljskog Ustava. Vijeće bi sa svoje strane trebalo razmotriti te i druge navode o kršenju temeljnih prava u Poljskoj u okviru postupaka iz članka 7. stavka 1., navodi se u priopćenju Europskog parlamenta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!