ZA IZRAEL EU NEOBJEKTIVNA

EU osudila izraelsku kolonizaciju Zapadne obale

14.05.2012 u 20:12

Bionic
Reading

Ministri vanjskih poslova Europske unije na sastanku u Bruxellesu donijeli su u ponedjeljak deklaraciju u kojoj oštro kritiziraju izraelsku politiku gradnje naselja na okupiranoj Zapadnoj obali te osuđuju 'ekstremizam' i 'nasilje' naseljenika

Politika kolonizacije Zapadne obale mogla bi 'biti zapreka' postojanju dviju država, izraelske i palestinske, koje bi živjele jedna pokraj druge, ističe EU u priopćenju.

EU napose osuđuje 'ubrzavanje' politike gradnje židovskih naselja nakon isteka moratorija na kolonizaciju u 2010.

EU također kritizira činjenicu da je vlada Benjamina Netanyahua odlučila židovske naseljenike iz Migrona, na Zapadnoj obali, smjestiti na palestinskim privatnim posjedima. Europljani su osudili i uništavanje palestinskih kuća u istočnome Jeruzalemu.

'Životni uvjeti Palestinaca se pogoršavaju' u dijelu Zapadne obale kojim upravlja Izrael, izrazio je žaljenje EU, koji je pored toga zabrinut zbog 'ozbiljnih ograničenja' koje su Izraelci nametnuli Palestinskoj samoupravi u promicanju gospodarskog razvoja okupirane Zapadne obale.

Politika kolonizacije palestinskog teritorija je 'nezakonita' po međunarodnom pravu, podsjeća EU koji kaže kako ne priznaje 'nikakve izmjene' granice prije rata 1967., pa i u Jeruzalemu, osim ako se tako ne dogovore obje strane.


Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova je osudilo europsku deklaraciju koja, ističu, 'obuhvaća dug popis tvrdnja i kritika utemeljenih na pristranom, neobjektivnom i jednostranom uvidu u stvarno stanje na terenu'.

'Takav javni prikaz ne pridonosi napretku mirovnog procesa', izražava se žaljenje u izraelskom priopćenju.

Izravni pregovori Izraela i Palestinaca zapeli su u rujnu 2010. zbog odbijanja Netanyahuove vlade da produlju moratorij na kolonizaciju Zapadne obale.

Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) pohvalila je pak stajalište EU-a kao 'veoma iscrpno i politički odgovorno'.