HRVATSKA NE ŠALJE VOJNIKE

EU odobrio vojnu operaciju u Srednjoafričkoj Republici

20.01.2014 u 18:15

Bionic
Reading

Europski ministri vanjskih poslova odobrili su u ponedjeljak vojnu operaciju EU- a u Srednjoafričkoj Republici kao potporu afričkim i francuskim snagama, no, kako je kazala ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, Hrvatska zasad ne planira poslati svoje vojnike

'Ne planiramo zasad slati naše vojnike, osim ako ne dođe do neke izvanredne situacije. Imamo naše vojnike na nekoliko točaka na koje smo koncentrirani, poput Afganistana ili na naše šire susjedstvo, što je u prvom redu Mediteran', rekla je Pusić koja je sudjelovala na sastanku ministara vanjskih poslova EU- a na kojem je stanje u Srednjoafričkoj Republici bila jedna od tema na dnevnom redu.

Šefovi diplomacije članica EU- a su jednoglasno donijeli odluku o vojnoj misiji u Srednjoafričkoj Republici. Prema riječima ministrice Pusić, 'svi smo dali podršku i pohvalili Francusku koja je intervenirala tamo u vrlo teškoj humanitarnoj situaciji i sada se priprema donatorska konferencija u Adis Abebi 1. Veljače'.

Također je dodala da 'svi prepoznaju potrebu da se intervenira'. Prema diplomatskom izvoru, prve postrojbe bi se pojavile na terenu krajem veljače. Broj vojnika koji bi mogao priteći u pomoć afričkim i francuskim vojnicima u osiguravanju Banguia, posebice područja oko zračne luke, procjenjuje se na 500. Diplomatski izvori naveli su da je riječ o prvoj 'velikoj' vojnoj operaciji EU- a u posljednjih šest godina.


Do sada niti jedna zemlja nije službeno objavila da je spremna rasporediti svoje trupe na afričkom tlu, osim Estonije koja je spremna poslati 55 vojnika. Njemačka razmatra mogućnost 'čvršće potpore', ali slanje vojnika je malo vjerojatno, tvrdi diplomatski izvor. Francuska je u Srednjoafričkoj Republici angažirana s 1.600 vojnika. U toj zemlji, u kojoj mjesecima vladaju sektaški sukobi, privremeni je parlament gradonačelnicu Banguia, Catherine Samba- Panza, imenovao privremenoj predsjednicom.

Samba- Panza, koja je pobijedila sedam kandidata, nasljeđuje Michela Djotodiju, vođu pobunjenika Seleka koji su u ožujku prošle godine preuzeli vlast. Djotodia je 10. siječnja sišao s vlasti pod velikim međunarodnim pritiskom nakon što nije uspio zaustaviti međuvjersko naselje zbog kojeg je raseljeno više od milijun ljudi. U bivšoj francuskoj koloniji je u ožujku zavladao kaos nakon što su pobunjenici pokrenuli niz ubojstava i pljački. Za uzvrat su uslijedili osvetnički pohodi kršćanske milicije poznate kao 'anti- balaka'. Mnogi se sada nadaju da će izbor Samba- Panze, koja nije povezana niti s jednom stranom, donijeti prijeko potreban mir u zemlji s 4,6 milijuna stanovnika.