KORUPCIJA, ICTY...

EU odbija odrediti datum kraja pregovora

05.12.2008 u 22:18

Bionic
Reading

Vlade zemalja članica EU zadat će u ponedjeljak udarac nadama Hrvatske za skorašnje pridruženje Uniji jer će odbiti podržati preporuku Europske komisije da se pristupni pregovori zaključe sljedeće godine

BRUXELLES - Izjavili su to u petak diplomati, kako navodi britanska novinska agencija Reuters. Glavni je razlog za to, kako tvrde diplomati, granični spor sa Slovenijom, no također navode i problem korupcije te dovode u sumnju suradnju Zagreba s ICTY-em.

Ministri vanjskih poslova zemalja EU-a će stoga na sastanku u ponedjeljak u izjavi izostaviti bilo kakvo spominjanje datuma završetka pregovora, tvrdi Reuters pozivajući se na nacrt izjave.

"U ovom bi trenutku bilo neodgovorno da se inzistira na datumu", kazao je jedan diplomat u svijetlu činjenice da Slovenija koristi pravo veta kako bi blokirala otvaranje i zatvaranje nekoliko hrvatskih pregovaračkih poglavlja.

Hrvatska smatra da bi pregovore mogla okončati sljedeće godine kako bi se Uniji pridružila 2010. ili 2011.

Nizozemski ministar za europske poslove Frans Timmermans tvrdi da njegova zemlja nije uvjerena da Hrvatska u potpunosti surađuje s Haškim sudom.

"Ono što s tim u svezi u posljednje vrijeme uočavamo je razlog za zabrinutost", kazao je Timmermans.

Što se datuma tiče, Europska komisija je prošli mjesec objavila da bi Hrvatska mogla završiti pregovore 2009. ukoliko ubrza provođenje reformi.

Jedan diplomat je ustvrdio da su neke zemlje htjele da se u izjavi spomene i datum završetka pristupnih pregovora kako bi se ohrabrila Hrvatska, ali da nisu uspjeli uvjeriti ostale.