EURO PARLAMENTARCI U DUBROVNIKU

'EU nije stroj za davanje novca!'

16.05.2011 u 13:27

Bionic
Reading

Prije 13. sastanka Zajedničkog parlamentarnog odbora EU - RH u hotelu Valamar Lacroma u Dubrovniku koji počinje u ponedjeljak u 15 sati, održan je okrugli stol sa studentima, predstavnicima Hrvatske gospodarske komore i medijima na kojem se najviše govorilo o pristupnim fondovima. Europski zastupnik pučanin Bernd Posselt rekao je kako bi njegovi birači u Njemačkoj, kad bi to čuli, bili protiv ulaska Hrvatske, jer bi rekli 'Hrvati samo žele novac'

'Ne vodite kampanju pod egidom 'uđimo u EU pa ćemo dobiti novac', poručio je Posselt. Objasnio je da EU nije stroj za davanje novca, već politička organizacija koja jamči mir i pristup svijetu. Na tu temu se nadovezala i Vesna Pusić, predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU, koja je rekla da 'ako želite da vas ljudi ozbiljno shvate u Hrvatskoj, morate pričati o novcu'. Voditeljica izaslanstva Hrvatskog sabora pri Zajedničkom parlamentarnom odboru RH - EU Marija Pejčinović Burić naglasila je da je za put do dobivanja novca iz nekog od europskih fondova potrebno sada početi raditi da bi se za tri-četiri godine mogao dobiti novac, i to pod uvjetom da se ima određenu dokumentaciju spremnu.

Osim o novcu, govorilo se i o perspektivama Dubrovnika te je istaknuto kako ulaskom u EU taj grad može mnogo dobiti, ali su se čuli i glasovi kako će dosta i izgubiti.

'Ulaskom u EU bit ćemo udaljeniji od Europe jer će granica Schengena biti u Neumu i znatno će se otežati usporiti promet prema Dubrovniku, a za neke robe tražit će se neki drugi modaliteti jer se neće moći prevoziti tim pravcem', upozorio je Frano Matušić, zastupnik u hrvatskom Saboru.

Aktiviste udruge Srđ zanimao je i stav europskih parlamentaraca oko Zakona o golfu, ali su ostali razočarani jer im nisu odgovorili na pitanje opravdavši se da ne znaju dovoljno o čemu se radi da bi o tome mogli pričati. Također je postavljeno i pitanje je li istina da će u EU donijeti Zakon o zabrani ljekovita bilja. Europska zastupnica zelenih Marie Cornellissen priznala je da je oko toga izbila zbrka diljem Europe. 'Neće se zabraniti prirodni lijekovi u EU, već se to odnosi na registraciju prirodnih lijekova u EU', objasnila je Cronellissen koja se osvrnula i na pitanje o Zakonu o golfu rekavši da je svjesna opasnosti koje se boje aktivisti, jer su i oni u Nizozemskoj, koja slovi kao zemlja s niskom stopom korupcije, imali brojne skandale u građevinskom sektoru.