MILANOVIĆ NAKON EU SUMMITA

'EU mora ići prema većoj integraciji'

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 29.06.2012 20:08
  • Objavljeno 29.06.2012 u 20:08
Zoran Milanović

Zoran Milanović

Izvor: Cropix / Autor: Tea Cimas / Cropix

Hrvatski premijer Zoran Milanović izjavio je u petak nakon dvodnevnog summita EU-a u Bruxellesu da je Europa na svom dugom putu došla do točke kada mora krenuti u pravcu većeg fiskalnog i političkog povezivanja

Milanović je sadašnju situaciju u Europskoj uniji usporedio sa situacijom kada zrakoplov na poletnoj pisti dosegne brzinu uzlijetanja i više ne može odustati, a da se ne razbije.

'Prema tome, morate uzletjeti, zrakoplov se mora dići, a onda je sve bolje, ali i neizvjesnije. Europa će definitivno morati ići u pravcu većeg fiskalnog povezivanja, veće političke integracije', rekao je Milanović, dodajući da je dosadašnji sustav odlučivanja u Uniji bio dobar za mirna vremena bez krize.

Istaknuo je da se u EU-u zbog komplicirane procedure i pregovora na nekoliko razina odluke donose s prevelikom odgodom. 'Ovo što se danas odlučilo i napredak koji je učinjen, Sjedinjene Američke Države su napravile u prvih nekoliko mjeseci krize', komentirao je Milanović rezultate summita koji je u petak popodne završen u Bruxellesu.


Čelnici EU-a postigli su dogovor da se komercijalnim bankama omogući izravan pristup kriznim fondovima Unije, a nadzor nad njihovim poslovanjem na europskoj će razini provoditi Europska komisija.

Na sumitu je dogovoren pakt za rast i zapošljavanje te mjere koje bi trebale omogućiti smanjenje kamata koje na svoje obveznice trenutačno plaćaju Španjolska i Italija.

Čelnici 17 zemalja eurozone dogovorili su u petak rano ujutro da se do kraja ove godine uspostavi mehanizam koji će omogućiti da se pod određenim uvjetima banke izravno dokapitaliziraju iz stalnog kriznog fonda EU-a, što je veliki napredak jer eventualno spašavanje banaka neće opterećivati nacionalne proračune. To se smatra prvi korakom prema uspostavi bankovne unije.

Uvjet za to je uspostava stalnog nadzornog mehanizma u kojem će sudjelovati i Europska središnja banka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi