Mudžahedin-e-Kalk

Albanska policija osujetila napade na članove terorističke skupine koja godinama pokušava svrgnuti vladu u Teheranu

25.10.2019 u 18:58

Bionic
Reading

Albanska policija priopćila je u srijedu da je razotkrila iransku paravojnu mrežu koja je navodno planirala napade u Albaniji na prognane članove iranske skupine Mudžahedin-e-Kalk (MEK), a koja već godinama pokušava svrgnuti vladu u Teheranu

Ravnatelj albanske policije Ardi Veliu tvrdi da je krilo Iranske revolucionarne garde, koje djeluje u inozemstvu, upravljalo 'aktivnom terorističkom ćelijom' čija su meta bili članovi MEK-a u Albaniji, a koja im je 2013. godine pružila azil.

Veliu, pritom, nije naveo je li itko tim povodom uhićen, ističe agencija AP te dodaje da je djelovanje MEK-a zabranjeno u Iranu te da se ta skupina nalazila na popisu terorističkih organizacija američkog State Departmenta sve do 2012. godine.

Šef albanske policije otkrio je da je u ožujku ove godine osujećen još jedan napad koji su, kako tvrdi, planirali agenti iranske vlade protiv navedene skupine u Albaniji.

Tirana je, podsjetimo, prošle godine protjerala iranskog veleposlanika iz zemlje zbog navodnih nelegalnih aktivnosti koje prijete sigurnosti Albanije. Trzavice na relaciji Tirana – Teheran započele su 2013. godine, kada je vlada bivšeg premijera Salija Berishe ponudila azil za 210 pripadnika oporbene skupine MEK koji su dotad živjeli u američkoj vojnoj bazi u blizini Bagdada.

Službena Tirana ponudila je azil pripadnicima MEK-a iz humanitarnih razloga, nakon dogovora Berishe s Barbarom Leaf, tadašnjom zamjenicom državne tajnice Hillary Clinton te dugogodišnjom ravnateljicom Ureda za Iran američkog State Departmenta.

Pripadnici MEK-a bili su smješteni u američkoj vojnoj bazi nakon što ih je protjerao Bagdad. Skupina se protivi iranskom vjerskom režimu te je odgovorna za brojne atentate i bombaške napade u Iranu do 2001. godine, kada se odrekla nasilnih načina borbe.

Njezini pripadnici su se tijekom iračko-iranskog rata borili na strani iračkog predsjednika Sadama Huseina, a prema podacima Ujedinjenih naroda, u američkoj bazi živjelo je čak 3000 pripadnika MEK-a.