nezavršena priča

EU i formalno odobrio odgodu Brexita

29.10.2019 u 20:14

Bionic
Reading

Zemlje članice EU-a u utorak su i formalno odobrile zahtjev za odgodom izlaska Velike Britanije iz Unije, nakon što su dobile pismo s pristankom od britanskog premijera Borisa Johnsona

Po toj odluci Velika Britanija ostaje članicom EU-a do 31. siječnja, a to vrijeme treba iskoristiti za ratifikaciju sporazuma o razdruživanju. Iz EU-a može izići i ranije, 1. prosinca 2019. ili 1. siječnja 2020. ako obje strane ratificiraju sporazum o razdruživanju.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, kojemu mandat istječe 30. studenoga, poručio je preko Twittera da bi ovo mogla biti zadnja odgoda. "Molim vas da ovo vrijeme iskoristite najbolje što možete. Također bih vam želio reći zbogom jer se moja misija završava. Držat ću palčeve za vas", kaže se u Tuskovoj poruci.

U odluci Europskog vijeća, koja je usvojena kroz pisanu proceduru, kaže se da Velika Britanija tijekom razdoblja produljenja ostaje punopravna članica sa svim pravima i obvezama.

U popratnoj deklaraciji Europskog vijeća kaže se da se isključuje mogućnost ponovnog pregovaranja o sporazumu o razdruživanju te ističe da "bilo kakva jednostrana obveza, izjava ili akt Velike Britanije mora biti kompatibilna sa slovom i duhom sporazuma o razdruživanju".

Europsko vijeće također podsjeća Veliku Britaniju na njezinu obvezu da djeluje konstruktivno i odgovorno tijekom produljenja te da se treba "suzdržati od bilo kakve mjere koja bi mogla ometati dostizanje ciljeva Unije, posebice tijekom sudjelovanja udonošenju odluka u Uniji".