brexit

Britanski laburisti pristaju na prijevremene izbore

29.10.2019 u 13:03

Bionic
Reading

Vođa britanskih laburista Jeremy Corbyn rekao je u utorak da će njegova stranka podržati održavanje prijevremenih parlamentarnih izbora, čije je raspisivanje vlada zatražila za 12. prosinca, prenosi BBC

Corbyn je rekao da je njegov uvjet da se spriječi Brexit bez sporazuma 'sada ispunjen' nakon što je EU pristao na njegovu odgodu do 31. siječnja.

Nije ipak izravno rekao hoće li podržati vladin prijedlog zakona u parlamentu.

Škotska nacionalna stranka (SNP) i Liberalni demokrati traže da se izbori održe 9. prosinca. To bi, tvrde, spriječilo premijera Borisa Johnsona da progura svoj plan za brexit kroz parlament prije izbora.

U vladinom prijedlogu zakona objavljenom pred raspravu u Donjem domu parlamenta o prijevremenim izborima kao datum izbora navodi se 12. prosinca, no izvori iz ureda premijera kazali su da će pristati da se izbori održe 11. prosinca kako bi osigurali potporu oporbenih stranaka.

Johnson će u utorak će ponovo pokušati pridobiti zastupnike na svoju stranu kako bi dali zeleno svjetlo održavanju prijevremenih izbora te da bi se prekinuo zastoj oko pitanja Brexita.

Večer ranije, zastupnici u britanskom parlamentu odbili su treći po redu Johnsonov prijedlog o održavanju novih izbora, Premijer, naime, nije uspio skupiti neophodnu dvotrećinsku većinu glasova. Konzervativnom premijeru je u donjem domu bila potrebna potpora 434 zastupnika, no osvojio je glasove tek njih 299. Britanski parlament broji 650 zastupničkih mjesta.

Johnson je najavio da će ponovo pokušati u parlamentu osigurati da se izbori održe u prosincu podnošenjem prijedloga zakona za koji je potrebna relativna većina od 320 zastupničkih glasova. Time bi zaobišao pravila uvedena 2011. prilikom izmjena izbornog zakona. Prije toga razdoblja premijer je imao puno veće slobode glede sazivanja prijevremenih izbora bez konzultiranja parlamenta.