SPORNA UKRAJINSKA DEKLARACIJA

EU čini sve da Rusija nastavi opskrbu plinom

12.01.2009 u 07:35

Bionic
Reading

Dok Europska unija uvjerava Moskvu da deklaracija službenoga Kijeva nije obvezujuća, predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso uspio se dogovoriti s ukrajinskom premijerkom Julijom Timošenko oko pojedinosti koje bi mogle dovesti do obnove opskrbe Europe ruskim plinom

Moskva je od EU-a zatražila da od Kijeva traži povlačenje rukom pisana dodatka službenome sporazumu koji su ovog vikenda potpisale Rusija i Ukrajina.

Tim se sporazumom dopušta dolazak europskih promatrača u nadzor isporuke plina, a u deklaraciji koju je dodao Kijev navodi se da Ukrajina nije uzela plin u tranzitu i da ruskoj tvrtki Gazpromu ništa ne duguje.

‘G. Barroso nazvao je gđu Timošenko i s njom se dogovorio da se ta dva dokumenta odvoje. Sada pokušavaju postići novi dogovor koji neće biti vezan s (ukrajinskom) deklaracijom’, rekao je glasnogovornik Komisije.

Češki premijer Mirek Topolanek čija zemlja predsjeda EU-om rekao je ruskome premijeru Vladimiru Putinu da dodatak koji je ukrajinska strana vezala uz sporazum o nadzoru isporuke plina nije obvezujući.

‘Ukrajinska deklaracija nije dio glavnoga protokola i predstavlja samo mišljenje ukrajinske strane’, prenio je glasnogovornik Topolanekove riječi iz telefonskoga razgovora s Putinom.

Prema glasnogovornikovim riječima Putin je od Topolaneka tražio da Rusiji pošalje protokol o promatračima kojim se jamči nastavak opskrbe Europe ruskim plinom, ali taj dokument ne smije imati nikakve dodatke ili deklaracije, javlja Reuters.

Ruski predsjednik Dimitrij Medvedev rekao je da njegova zemlja sporazum smatra nevažećim zbog ukrajinskoga dodatka.

‘Te odredbe i dodatke ne mogu drukčije opisati nego kao ruganje zdravome razumu i kršenje ranije postignutoga dogovora’, rekao je ruski predsjednik Dimitrij Medvedev čija je zemlja sporazum bila potpisala u subotu.
Europska komisija tvrdi da dodatni ukrajinski dokument ne sprečava provedbu sporazuma.

‘Komisija još smatra da ta deklaracija nema utjecaja na valjanost sporazuma koji su potpisale Ukrajina, Rusija i EU’, dodao je glasnogovornik Europske komisije.