SLOVENSKI MEDIJI

Esuli Hrvatskoj šalju 'račun za učlanjenje u EU'

13.01.2009 u 16:10

Bionic
Reading

Talijanska izbjeglička udruga, piše u utorak slovensko Delo, postavila je Hrvatskoj zahtjev 'bez kojega će Hrvatska teško ući u EU', a koji se odnosi na nekretnine talijanskih izbjeglica u hrvatskom dijelu nekadašnje B zone

Suprotno toj tvrdnji talijanski ministar vanjskih poslova u ponedjeljak je prigodom posjeta Zagrebu istaknuo da Italija pitanje prava talijanskih državljana da sudjeluju u povratu denacionalizirane imovine u Hrvatskoj 'nikad nije smatrala uvjetom za ulazak Hrvatske u Europsku uniju'.

Delo ističe kako, za razliku od Hrvatske, Slovenija više nema obveze prema Italiji u pogledu nekretnina talijanskih izbjeglica (optanata) iz B zone nekadašnjega 'Slobodnog teritorija Trsta'.

'Slovenija je u cjelini ispunila obvezu iz Rimskog ugovora između Italije i Jugoslavije i Italija nema nikakve osnove po kojoj bi od Slovenije mogla još nešto zahtijevati', izjavio je za ljubljansko 'Delo' od utorka Aleksander Geržina iz slovenskog ministarstva vanjskih poslova.

Vodeći slovenski list u utorak pod naslovom 'Račun za hrvatsko članstvo u Europskoj uniji' navodi da je izbjeglička udruga 'Unione degli Istriani' koju vodi Massimiliano Lacota u 'Il Piccolu' Hrvatskoj postavila zahtjev 'bez kojega će Hrvatska teško ući u EU', a koji se odnosi na nekretnine talijanskih izbjeglica u hrvatskom dijelu nekadašnje B zone.

To se, piše list, dogodilo baš u vrijeme kada je talijanski ministar vanjskih poslova u Zagrebu dogovarao potpisivanje memoranduma o suradnji talijanske i hrvatske vlade.

Sličan zahtjev da se sastavi popis nacionaliziranih, a 'slobodnih', nekretnina, koje bi mogle biti prepuštene nekadašnjim talijanskiim vlasnicima i njihovim nasljednicima, a koji je sada zatražio Lacota, podsjeća na postupak talijanske vlade dok je Slovenija pregovarala o ulasku u EU, navodi 'Delo'.