VJETAR U LEĐA

Erlić: Bjelovar kao inspiracija drugima u korištenju geotermalne energije

13.02.2024 u 13:19

Bionic
Reading

Ministar regionalnog razvoja i EU fondova Šime Erlić u utorak je na bjelovarskom području obišao projekte koji se realiziraju uz pomoć ministarstva, od kojih je najveći geotermalna bušotina u Velikom Korenovu i izjavio da Bjelovar može inspirirati druge u korištenju geotermalne energije

Ujedno je bjelovarskom gradonačelniku Dariju Hrebaku uručio ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za strategiju razvoja Većeg urbanog područja Bjelovar (ITU mehanizam).

S Hrebakom i bjelovarsko-bilogorskim županom Markom Marušićem ministar Erlić obišao je i geotermalnu bušotinu u prigradskom naselju Veliko Korenovo gdje je početkom tjedna počelo bušenje koje bi trebalo rezultirati pronalaskom geotermalne vode temperature oko 80 stupnjeva Celziusa na dubini od 1.500 metara.

Ministarstvo regionalnog razvoja taj projekt vrijedan 4,4 milijuna eura, sufinancira s milijun eura, dok je dodatnih 1,3 milijun eura osigurano putem granta Norveške, Islanda i Lihtenštajna.

„Bjelovar je prvi grad u Hrvatskoj koji je tako daleko odmakao s provedbom projekta geotermalne energije i počeo s bušenjem i očekujemo da će se geotermalnom energijom iz ovoga izvora u budućnosti napajati poslovna zona na veličine 80 hektara koja će se ovdje izgraditi, kao i buduće toplice te tvrtka Bjelovarski sajam”, rekao je gradonačelnik Hrebak.

Ističe da već sada vlada veliki interes za zemljištem u poslovnoj zoni jer je u blizini izlaz na čvorište buduće brze ceste prema Zagrebu koja bi se trebala izgraditi do početka 2026. godine.

Ministar Erlić kazao je da geotermalna energija u ovom trenutku predstavlja nedovoljno iskorišten potencijal te izrazio nadu da će i drugi hrvatski gradovi biti inspirirani Bjelovarom.

  • +2
Terme Bjelovar Izvor: Promo fotografije / Autor: Grad Bjelovar

„Čestitao bih gradonačelniku Hrebaku na uistinu hrabrim i vrijednim potezima kojima Bjelovar gura naprijed i u nekim stvarima doista je predvodnik u Hrvatskoj. Mi mu dajemo apsolutno podršku, među ostalim i putem ITU mehanizma kojim smo osigurali 22 milijuna bespovratnih eura namijenjenih ulaganjima, među ostalim i u zelenu energiju”, istaknuo je Erlić.

Napominje da je iskorištavanje geotermalne energije u Hrvatskoj još uvijek u početnoj fazi.

„Imamo primjere Austrije, Mađarske i Slovenije gdje se geotermalna energija koristi za toplice, ali i iza poljoprivredu i industriju. To je čista energija koja zapravo omogućava da županije i gradovi steknu jednu konkurentnost i prednost. Postoje i primjeri gdje su se neka područja koja su ulagala u geoterme potpuno turistički preobrazila. Grad Bjelovar upravo to radi i vjerujem da će rezultati ovih vizionarskih projekata doći do izražaja kroz sljedećih četiri do pet godina”, naglasio je Erlić.