podržavaju dijalog

Erjavec slovenskim diplomatima ponovio stajališta o arbitraži s Hrvatskom

04.01.2018 u 12:26

Bionic
Reading

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec ponovio je u četvrtak da njegova zemlja inzistira na provedbi arbitražne odluke o granici s Hrvatskom, u govoru pred slovenskim diplomatima koji su se okupili na uobičajenom godišnjem savjetovanju

'Slovenija podržava dijalog s Hrvatskom o implementaciji presude, ali nećemo razgovarati o ponovnom crtanju granice', kazao je Erjavec, ponovno optužujući hrvatsku stranu da nepriznavanjem arbitražne odluke krši europsko i međunarodno pravo, te 'obmanjuje' domaću i međunarodnu javnost tvrdnjama da je granica između dviju država 1991. godine bila poznata i da su u tim granicama obje države priznate i primljene u međunarodne ustanove.

'Ako je granica 1991. bila potvrđena, zašto smo o njoj onda uopće razgovarali', kazao je u svom govoru šef slovenske diplomacije, ponovivši da će njegova vlada inzistirati na implementaciji, zahvalivši okupljenim diplomatima za njihovo zauzimanje za državne interese na međunarodnom planu.

Savudrijska vala Izvor: Pixsell / Autor: Duško Marušić

Implementacija arbitražne odluke jedini je put prema rješenju našeg graničnog pitanja s Hrvatskom, a nijedna od država u kojima predstavljate Sloveniju nije rekla da arbitražnu odluku treba ignorirati, naglasio je Erjavec.

Ponovio je da će Slovenija, ukoliko Hrvatska ne pristane na implementaciju arbitraže, blokirati njeno članstvo u Schengenskom sporazumu i OECD-u. Pred slovenskim diplomatima okupljenim na Brdu kod Kranja popodne će govoriti predsjednik Borut Pahor, a u petak i premijer Miro Cerar.