uklanjanje sumnji

Erdogan razgovarao sa Zelenskim i Putinom zbog Kahovke, evo što im je predložio

07.06.2023 u 17:00

Bionic
Reading

Recep Tayyip Erdogan, turski predsjednik, predložio je u srijedu ukrajinskom i ruskom predsjedniku osnivanje međunarodnog istražnog povjerenstva, nakon rušenja brane Kahovke, na jugu Ukrajine

U telefonskom razgovoru s ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim, "predsjednik Erdogan je rekao da bi se moglo osnovati povjerenstvo u kojemu će sudjelovati stručnjaci zaraćenih strana, UN i međunarodna zajednica, uključujući Tursku", navodi se u priopćenju ureda turskog predsjednika.

Zadaća povjerenstva bila bi provesti "temeljitu istragu o rušenju brane Kahovke", dodaje Ankara.

Erdogan, koji je zatim razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, želi da istraga "ukloni svaku sumnju", ističe ured u odvojenom priopćenju.

Moskva i Kijev se međusobno optužuju za napad na branu koja je vodom opskrbljivala Krim, koji je Rusija anektirala 2014., a na području je koje ukrajinske snage žele osloboditi.

Rušenje brane je prouzročilo porast vodostaja Dnipra, nagnavši tisuće civila da napuste područje pod vodom dok se strahuje od ekološke katastrofe.

Turska, članica NATO-a, uspjela je od početka invazije na Ukrajinu u veljači 2022. sačuvati dobre odnose i s Kijevom i s Moskvom.