eksplozija brane

Šef Agencije za nuklearnu energiju: Od vitalne važnosti je da bazen za hlađenje ostane netaknut

06.06.2023 u 23:13

Bionic
Reading

UN-ova nadzorna agencija objavila je u utorak kako je veliki bazen za hlađenje u nuklearnoj elektrani Zaporižja, koja se nalazi u blizini brane koja je eksplodirala u utorak, pun je i ima dovoljno vode za nekoliko mjeseci

Velika brana iz sovjetske ere u blizini nuklearne elektrane u južnoj Ukrajini probijena je u utorak, oslobađajući poplavne vode širom ratne zone, što su i Ukrajina i Rusija opisale kao namjerni napad druge strane.

Umjetno jezero iza brane osiguravalo je vodu koja se koristila za osnovno hlađenje šest reaktora u najvećoj europskoj nuklearnoj elektrani, kao i za istrošeno gorivo i dizel generatore za hitne slučajeve koji su se morali više puta koristiti kada je vanjsko napajanje nestalo.

"Postoje brojni alternativni izvori vode. Glavni veliki bazen za hlađenje nalazi se pokraj te lokacije iznad razine umjetnog jezera", rekao je u izjavi šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi nakon probijanja brane Kahovke.

Voda iz jezera trebala bi osigurati dovoljno rashladne vode za "nekoliko mjeseci", rekao je Grossi, dodajući da će njegova agencija to potvrditi "vrlo brzo". U drugom priopćenju kasnije, IAEA je rekla da je bazen pun i da ima dovoljno vode za "nekoliko mjeseci" budući da je šest reaktora elektrane trenutno zaustavljeno.

Poplavljeni dijelovi Hersona nakon uništavanja brane Kakhovka Izvor: EPA / Autor: IVAN ANTYPENKO

"Stoga je od vitalne važnosti da ovaj bazen za hlađenje ostane netaknut. Ne smije se učiniti ništa što bi potencijalno narušilo njegov integritet. Pozivam sve strane da osiguraju da se ništa ne učini da se to naruši", rekao je Grossi.