ruski predsjednik

Erdogan prijeti zatvaranjem baza koje koristi američka vojska

16.12.2019 u 11:21

Bionic
Reading

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ne isključuje zatvaranje dviju vojnih baza koje koristi SAD u svjetlu narušenih odnosa njegove zemlje s Washingtonom

Turska bi mogla, 'bude li nužno', zatvoriti svoje zračne baze u Incirliku i radarsku postaju Kurecik u istočnoj pokrajini Malatyji, rekao je Erdogan u televizijskom intervjuu u nedjelju.

On je za mrežu A Haber rekao da će Turska dati primjeren odgovor budu li njegovoj zemlji nametnute 'mjere poput sankcija'.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu već je prošli tjedan rekao da bi Turska mogla učiniti posljednji korak ka okončanju američkog pristupa bazama kao odgovor na američke sankcije.

Američki senatori zahtijevaju sankcije protiv Turske zbog turske kupnje ruskog sustava protuzračne obrane S-400 za koji se Washington boji da će ugroziti nevidljive borbene zrakoplove F-35.

Saveznica NATO-a Turska planira kupiti nekoliko zrakoplova no suspendirana je iz zajedničkog proizvodnog programa F-35 zbog obrambenog sporazuma s Rusijom.

'Status naših snaga u Turskoj smatramo simbolom turske višedesetljetne predanosti zajedničkoj suradnji i pomoći u obrani, koja je naš saveznik NATO-a i strateški partner', rekao je glasnogovornik ministarstva obrane za dpa u Washingtonu.

'Ministarstvo ulaže sve napore da sačuva odnose dok potiče Tursku da nastavi s konstruktivnijim politikama u pogledu S-400, Sirije i drugih područja neslaganja', dodao je.