NAKON 17 mjeseci blokade

Erdogan konačno dao zeleno svjetlo za pristupanje Švedske u NATO

23.10.2023 u 17:59

Bionic
Reading

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u ponedjeljak je službeno turskom parlamentu proslijedio zahtjev za pristupanjem Švedske u NATO, nakon 17 mjeseci blokade, objavio je njegov ured.

"Predsjednik Recep Tayyip Erdogan potpisao je Protokol o pristupanju Švedske u NATO 23. listopada 2023. i poslao ga Velikoj nacionalnoj skupštini Turske", objavio je njegov ured na platformi X.

Erdogan je u srpnju skinuo svoj veto na pristupanje Švedske NATO-u, dodajući da će ratifikacija ovisiti o turskom parlamentu, koji je nastavio s radom 1. listopada nakon ljetne stanke.

Erdogan, koji je u subotu razgovarao s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom, nastavio je od ljeta vršiti pritisak na Švedsku da poduzme mjere protiv vrijeđanja Kurana.

Ankara predbacuje švedskim vlastima i blagost prema kurdskim militantima koji žive na njezinu teritoriju i traži da ih desetke izruči.

Ankara je odobrila ulazak Finske u NATO 30. ožujka.

Švedski premijer Ulf Kristersson pozdravio je u ponedjeljak Erdoganovu odluku da turskom parlamentu proslijedi prijedlog zakona o ratifikaciji ulaska Švedske u NATO.

"Sada je na parlamentu da riješi to pitanje", napisao je na X-u. "Radujemo se što ćemo biti članica NATO-a."