obraćanje parlamentu

Erdogan iznio 'golu istinu' o ubojstvu saudijskog novinara: Poslali su 15 ljudi, uništili snimke nadzorne kamere...

23.10.2018 u 12:22

Bionic
Reading

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u utorak je pred turskim parlamentom govorio o dosadašnjim rezultatima istrage ubojstva saudijskog novinara Džamala Hašodžija nazvavši pritom svoj govor 'golom istinom'

Erdogan je prije samog govora izrazio sućut obitelji ubijenog novinara, nakon čega je zastupnicima u turskom parlamentu iznio 'golu istinu' o samom slučaju.

Turski predsjednik je na početku govora kazao kako je istraga turskih vlasti započela odmah nakon što se službenoj Ankari obratila novinarova zaručnica rekavši da je Hašodži zadržan u konzulatu protiv svoje volje.

'Taj dan su u konzulat u Istanbulu ušle dvije skupine sastavljene od 15 Saudijaca. Jedna skupina od devet ljudi, uključujući zapovjednike, doletjela je u Tursku iz Saudijske Arabije', kazao je Erdogan i dodao da su nakon ubojstva uništili hard disc sa snimkom nadzorne kamere. Poručio je i kako Ankara neće šutjeti o ubojstvu te kako se još uvijek čekaju zaključci istrage dogovorene s vlastima u Rijadu.

Erdogan je napomenuo da su Saudijci u početku negirali ubojstvo novinara, kazavši kako je nevjerojatno to da je tijelo ubijenog nestalo bez traga.

  • +13
Sva lica Recepa Tayyipa Erdogana Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

'Zašto je u Turskoj ekipa od 15 ljudi? Po čijem nalogu? Zašto je konzulat odmah otvoren istražiteljima? Zašto je kod Saudijaca toliko različitih izjava? Tko je njihov suradnik koji je sakrio Hašodžijevo tijelo?', samo su neka od pitanja koja je postavio Erdogan, naglasivši kako Saudijska Arabija mora odgovoriti na njih.

>>> Mračna pozadina nestanka saudijskog novinara: Tko je on i čime se zamjerio kraljevskoj obitelji?

'Turske sigurnosne službe imaju dokaze da je ubojstvo planirano. Turska i svijet bit će zadovoljni tek nakon što organizator i svi koji su upleteni budu privedeni pravdi. Druge zemlje moraju sudjelovati u istrazi', zaključio je Erdogan, dodavši kako 'međunarodno pravo ne može biti izlika za ubojstvo koje bi prekrio imunitet jer se konzulat nalazi unutar turskih granica'.