curenje informacija

Turski šef diplomacije: Dosad nismo podijelili informacije o Khashogijevu slučaju ni s jednom zemljom

23.10.2018 u 11:43

Bionic
Reading

Turska dosad nije podijelila ni jednu informaciju ni s jednom zemljom o istrazi o ubojstvu Jamala Khashoggija, rekao je ministar vanjskih poslova u utorak, nekoliko sati prije nego što je predsjednik Tayyipa Erdogan trebao otkriti kako je rekao detalje tog slučaja

Oevlut Cavusoglu to je rekao u televizijskom intervjuu za državnu agenciju Anadoliju te dodao da je Turska spremna surađivati u svakoj međunarodnoj istrazi o Khashogijevu ubojstvu.

Vlasti su istraživale Khashoggijevo ubojstvo nakon što je ušao u konzulat 2. listopada. Nakon nekoliko tjedana nijekanja, Saudijska Arabija je preko vikenda rekla da je novinar ubijen u konzulatu. Erdogan je rekao da će podijeliti informaciju o istrazi u govoru u utorak.

Kako prenosi BBC, turski dužnosnici vjeruju da je Khashoggija, žestokog kritičara saudijske vlade, ubio tim saudijskih agenata malo nakon što je stigao u konzulat kako bi dobio papire za razvod prije tri tjedna.

Istražitelji kažu kako imaju audio i video dokaze koji podupiru njihove tvrdnje, a neki od detalja procurili su u turske medije bliske vladi. No rezultati istrage tek trebaju biti objavljeni.

Oni uključuju izvješća o tome da je 15 osumnjičenih stiglo u Tursku iz Saudijske Arabije prije Khashoggijeva nestanka te potom raskomadao njegovo tijelo.

Turska policija do sada je pretražila prostorije i prostor oko konzulata, kao i rezidenciju saudijskog konzula te obližnju šumu, u koju vjeruju da je odneseno tijelo ubijenoga.

U ponedjeljak je turska policija našla automobil koji pripada saudijskom konzulatu, ostavljen na parkiralištu u Istanbulu. Turski mediji također su objavili snimke kako osoblje saudijskog konzulata spaljuje dokumente dan nakon Khashoggijeva nestanka.

Odvojeno od toga američki CNN objavio je snimke koje prikazuju saudijskog operativca kako, istoga dana kada je novinar ubijen, napušta konzulat u Khashoggijevoj odjeći, noseći lažnu bradu i naočale.

Nakon tjedana kalkulacija i curenja informacija u turskim medijima, u ponedjeljak se željno očekivalo očitovanje predsjednika Tayippa Erdogana.

Turska je obećala da će u potpunosti otkriti što se dogodilo Khashoggi te da ništa neće ostati prešućeno.

"Od samog početka stajalište našeg predsjednika je jasno: ništa neće ostati skriveno u vezi tog slučaja. Na pravnom planu, ići ćemo do kraja," rekao je glasnogovornik ureda turskog predsjednika Ibrahim Kalin.