dijana Mayer

Epidemiologinja objasnila koja je razlika u tek pristiglom cjepivu za omikron i onoga što je došlo početkom rujna

26.09.2022 u 08:45

Bionic
Reading

Od sada se može cijepiti i novim cjepivom protiv omikrona koje je stiglo u Hrvatsku. Riječ je o Pfizerovom prilagođenom cjepivu koje pokriva podvarijante omikrona koje kod nas trenutačno dominiraju. Stiglo je 247.000 tisuća doza. Za sada je registrirano samo za docjepljivanje, odnosno može ga se primiti kao treću ili četvrtu dozu. Inače, drugu docjepnu dozu primilo je 12.778 građana

Epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Dijana Mayer gostujući u Dnevniku Nove TV objasnila je koja je razlika između upravo pristiglog cjepiva u Hrvatsku i onogda što je stiglo početkom rujna.

'Ono cjepivo koje je stiglo početkom devetog mjeseca, to je multivarijantno cjepivo protiv Wuhanskog soja i omikron soja, ali BA1 podvrste, a ovo sad zadnje što je stiglo je samo protiv omikrona i to protiv BA4 i BA5 podvarijante', kazala je epidemiologinja.

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ) najavljuju skori početak docjepljivanja tim novim cjepivom. Istaknuli su kako je došlo 247.680 doza novog Pfizerovog varijantnog cjepiva koje je trenutno u karanteni i čeka suglasnost Hrvatske agencije za lijekove (HALMED) kako bi se moglo početi cijepiti.

U HZJZ- poručuju da pandemija covida-19 još nije gotova i teško je prognozirati njezini daljnji razvoj, jer ovisi o eventualnoj pojavi novih sojeva virusa, njihovoj zaraznosti i osobinama.

No, trenutno je situacija u Europi povoljnija nego prošle godine. Podvarijante BA.4 i BA.5, zarazne su, ali ne izazivaju tako teške oblike bolesti kao prijašnje varijante. Najugroženije su starije osobe a obolijevaju i djeca, iako rijetko imaju teške oblike bolesti.

  • +7
Cijepljenje Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlic / CROPIX

U HZJZ-u kažu kako je ovog mjeseca krenula kampanja cijepljenja i docjepljivanja, ponovno su otvoreni i cijepni punktovi, no prema zadnjim podacima, dnevno se u cijeloj Hrvatskoj cijepi oko 2500 osoba.

Trenutno je za docjepljivanje dostupno adaptirano Pfizerovo i Modernino cjepivo (za originalni wuhanski soj i podvarijantu BA.1 omikrona). Do sada je u Hrvatsku stiglo 559.530 doza varijantnog cjepiva, a do kraja godine se očekuje još oko milijun i pol. Poručuju iz HZJZ-a, kako nisu zadovoljni odazivom na cijepljenje, osobito starijih osoba.

'Do sada je 9415 osoba primilo varijantno cjepivo. Najveći je udio cijepljenih u Gradu Zagrebu, Istarskoj i Ličko-senjskoj, a najmanji je odaziv u Splitsko-dalmatinskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Zagrebačkoj županiji', kažu u HZJZ-u.

Kažu kako je preveliki broj osoba s povećanim rizikom za razvoj teških oblika bolesti koje nisu niti primarno cijepljene te ih pozivaju da se cijepe.

U centralnom skladištu trenutno je milijun doza Pfizerova cjepiva, 200.000 Modernina cjepiva i 39.000 doza Jansenova cjepiva. Dijelu tog cjepiva će isteći rok trajanja unutar mjesec-dva, ali koliko će od toga propasti, teško je reći jer to ovisi realizirati donacije cjepiva drugim zemljama, koje su u planu i na čemu se intenzivno radi, kažu u HZJZ-u.

Do sada je s centralnog skladišta donirano 934.400 doza, a putem Covax mehanizma (bez isporuke u Hrvatsku) donirano je 1.533.400 doza. U pripremi za donaciju drugim zemljama trenutno je 1.828.110 doza, kažu u HZJZ-u.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, do sada je utrošeno više od 5.290.000 doza cjepiva. Donirano je gotovo 2,5 milijuna doza, a otpisano, to jest, bačeno je više od pola milijuna doza.