mali postotak učinkovitosti

Epidemiolog Kaić: Hrvatska razmatra da starije od 65 ne cijepi cjepivom AstraZenece

30.01.2021 u 13:39

Bionic
Reading

Iako ga je Europska agencija za lijekove (EMA), uz niz ograda, jučer odobrila za korištenje u EU u svim dobnim skupinama, Hrvatska razmatra opciju da ne cijepi starije od 65 godina cjepivom AstraZenece

'O tome ćemo narednih dana ozbiljno razgovarati. Još nismo vidjeli svu papirologiju, no sve ćemo proučiti i tada ćemo moći donositi preporuke ',rekao je Bernad Kaić, voditelj epidemiologije Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za Jutarnji list.

Iz EMA-e su, naime, priopćili da su provedena četiri klinička ispitivanja ovog cjepiva u kojima je sudjelovalo 24.000 osoba, da je cjepivo bilo 60 posto učinkovito, da se pokazalo sigurnim, ali da je većina sudionika bila u dobi od 18 do 55 godina, zbog čega je zaključak EMA-e da nema dovoljno podataka koji bi dokazali da će cjepivo biti učinkovito kod starijih od 55 godina.

Budući da je upitno postizanje imuniteta na covid-19 kod starijih od 65 godina, Njemačka je prva, i prije odobrenja EMA-e, odlučila da će tim cjepivom cijepiti samo mlađe od 65. Naime, njemački Institut Robert Koch traži dokaze o učinkovitosti ovog cjepiva kod starijih, a do tada će oni dobivati samo mRNA cjepiva. Slično je jučer dala naslutiti i Francuska, a ne bi bilo iznenađenje kad bi to najavile i druge države.