MEHANIZAM KONTROLE

Izvoz cjepiva protiv Covida izvan teritorija EU-a morat će biti autoriziran

29.01.2021 u 19:16

Bionic
Reading

Bruxelles je prihvatio mehanizam za kontrolu izvoza anticovid cjepiva proizvedenog u Europskoj uniji izvan teritorija bloka, objavio je u petak europski povjerenik za trgovinu Valdis Dombrovskis.

Pod pritiskom zbog kašnjenja isporuka cjepiva iz laboratorija AstraZeneca, Europska unija prihvatila je u petak mehanizam kojim se "izvoz (cjepiva) mora odobriti", objavljeno je na konferenciji za novinare.

Cilj je "imati točne informacije o proizvodnji virusa i znati kamo ih proizvođači žele slati", kazao je Dombrovskis, ujedno i potpredsjednik Europske komisije.

Mehanizmom kontrole želi se izbjeći da laboratoriji izvoze izvan EU-a doze koje prema ugovornim obvezama trebaju isporučiti članicama tog bloka.

Propis bi trebao biti objavljen u petak u službenom listu Europske unije da bi u subotu stupio na snagu.

U praksi, članice Unije trebaju obavljati tu kontrolu i odobriti izvoz na bazi "preporuka" koje daje Europska komisija no koje nisu obvezujuće.

EU nije uvjeren u točnost tvrdnji farmaceutske tvrtke AstraZenece, koja je drastično smanjila isporuke cjepiva Uniji, da je smanjenje posljedica "pada proizvodnje" u jednoj europskoj tvornici.

Bruxelles je podsjetio da ugovor obvezuje tvrtku na proizvodnju u četiri tvornice pa teškoće u proizvodnji u jednoj od njih ne bi smjele utjecati na cjelokupni output. EU stoga sumnja da je proizvođač isporučio doze izvan bloka po nekoj većoj cijeni.

  • +16
Cijepljenje članova Stožera civilne zaštite Izvor: Cropix / Autor: Ronald Gorsic / CROPIX

Ugovor predviđa izuzetke, primjerice isporuke cjepiva iz humanitarnih razloga u desetke zemalja obuhvaćenih inicijativom COVAX, kao i za države u susjedstvu Europske unije kao što su Švicarska i zemlje Zapadnog Balkana.

Mehanizam treba "istinski štititi prednarudžbe cjepiva koje smo zaključili i koji nam jamče pristup cjepivu", rekla je ministrica zdravstva Stella Kyriakides.

"Želimo samo osigurati da dobijemo sve informacije, da to bude transparentno", dodala je.