norovirus

Epidemija u Krapinskim Toplicama pokosila pacijente, ali i liječnike, sestre i terapute

13.03.2019 u 10:19

Bionic
Reading

Epidemija norovirusa u Specijalnoj bolnici Krapinske Toplice zahvatila je gotovo 180 pacijenata, a proširila se i na liječnike, sestre i terapeute

'To je počelo jako naglo. Mučnina, bolovi i grčevi u želucu, proljev, povraćanje. Nakon toga mi je bilo malo bolje, ali nisam imala nikakav apetiti. Nisam mogla jesti', kazala je Božena Batišta, terapeutkinja SB Krapinske Toplice za RTL.

Uzrok je norovirus, odnosno crijevna viroza. Norovirus, objašnjeno je, širi se jako brzo, čak i zrakom, a uobičajeno je hranom i vodom. Prvi simptoni su se pojavili prošloga petka, a kroz vikend je broj oboljelih rapidno rastao. Liječnik Ivica Ščurić, predsjednik Povjerenstva za kontrolu bolničkihi infekcija pretpostavlja kako je do zaraze došlo kontaktom između osoba, rukama.

'Uz mjere koje su poduzete u dogovoru s epidemiološkom službom, sanitarnom službom i timom za bolničke infekcije, broj se smanjuje, tako da je danas svega pet novih pacijenata', kazao je Ivica Ščurić. 

U bolnici su pojačali mjere higijene i izolirali zaražene pacijente. Neki su se već i vratili na terapiju, kao i osoblje na posao.

Inkubacija norovirusa traje dan do dva, a neke se skupine trabaju posebno paziti da se ne zaraze, upozoravaju epidemiolozi. 

'Neke od ugroženijih skupina su osobe starije od 65 godina, mala djeca, osobe koje su zbog neke druge bolesti već načetog imunološkog statusa', upozorava Vesna Višekruna Vučina, epidemiologinja, HZJZ. Dodala  je kako se takve epidemije relativno često javljaju u kolektivima. Najviše ih ima u vrtićima i staračkim domovima. Norovirus se inače javlja kroz cijelu godinu, a najviše zimi.