PREKINUT ŠTRAJK U TISKARI

EPH može odahnuti

26.10.2012 u 11:51

Bionic
Reading

Radnici Tiskare Vjesnik d.d. prekinuli su štrajk nakon što su im danas isplaćene zaostale plaće za srpanj i kolovoz

EPH zbraja šetu

Ovaj jednodnevni štrajk doveo je u probleme medijsku kuću EPH. Svoja su današnja izdanja tiskali u četiri tiskare u dvije države. Izračunali su kako su im troškovi distribucije povećani za 70 tisuća kuna. Uz to, današnje izdanje Jutarnjeg lista tanje je za tjedni prilog Studio, koji je ranije tiskan no tijekom štrajka niti jedna tiskovina nije puštana u distribuciju.

Plaće su radnicima isplaćene nakon pregovora Uprave i socijalnih partnera, a Uprava intenzivno radi na isplati plaće za rujan, priopćeno je iz Tiskare, u kojoj je danas nastavljena proizvodnja.

Zbog vrlo teške situacije u Tiskari Vjesnik, te neisplate plaća za srpanj i kolovoz, radnici Tiskare jučer u šest sati započeli su generalni štrajk, poručujući da će trajati dok im se ne ispune zahtjevi.

Radnici su postavili tri točke zahtjeva - isplatu plaća za srpanj i kolovoz, vraćanje kolektivnog ugovora ili barem pregovora za kolektivni ugovor te da vlasnik Tiskare, odnosno Vlada, konačno donese rješenje za Tiskaru.

Radnici Tiskare već su prije 15 dana poludnevnim štrajkom od 9 do 14 sati upozorili Vladu na neizdrživo stanje u toj državnoj tvrtki, koja je u blokadi zbog dugova od oko 150 milijuna kuna, zbog čega 360 zaposlenih nije primilo plaće za srpanj i kolovoz.