dress code

Britanci u čudu. Zašto Hrvati nose vaterpolo kapice na nogometnim utakmicama?

18.12.2022 u 09:21

Bionic
Reading

Zašto su Hrvati na SP-u u Katru nosili vaterpolo kapice, pitali su se u britanskom The Sunu, uoči jučerašnje utakmice Hrvatske i Maroka

Naveli su da je kapa je posveta braniču Vedranu Ćorluki koji je ušao je u povijest kada je postao prvi igrač koji je tijekom utakmice nosio vaterpolsku kapu.

Ćorluka je zadobio tešku ozljedu glave tijekom utakmice protiv Turske na Euru 2016. Rana od udarca stalno mu je krvarila tijekom utakmice protiv Češke, a drugo poluvrijeme igrao je s kapicom na glavi. Čorluka je s njom uspio čak i zabiti gol. Prje nego li ju je stavio s nje su morale biti uklonjeni štitnici za uši i prekriven broj.

Riječ je o kapi dubrovačkog vatrepolista Paula Obradovića, a na ideju da se ona stavi došao je fizioterapet Nderim Redžaj koji je to predložio liječnicima reprezentacije Borisu Nemecu i Zoranu Bahtijareviću. Oni su pak ideju objeručke prihvatili iako je Ćorluka bio protiv toga smatrajući da će mu se svi smijati. Međutim protiv liječnika nije mogao.

Kapa koju je nosio sada se čuva u UEFA-inom muzeju. Ono što The Sun ne navodi je da reprezentativni vaterpolo u Hrvatskoj ima dugu povijest i dugi niz uspjeha. Od olimpijskog, preko europskog do svjetskog zlata. Pa su i kape navijački dress code bile i prije Ćorlukine razbijene glave.

  • +30
Navijači na Trgu bana Jelačića Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek