JOHNSON POZIVA NA OPREZ

Engleska ublažila mjere, može se sastati do šest osoba na otvorenom prostoru

29.03.2021 u 10:27

Bionic
Reading

Stroge mjere zatvaranja u Engleskoj ukinute su u ponedjeljak i stanovnicima je sada dopušteno sastajati se vani u skupinama od šest osoba prvi put u gotovo tri mjeseca, iako je premijer Boris Johnson upozorio na oprez zbog porasta broja slučajeva koronavirusa u Europi.

Johnson, koji je 4. siječnja uveo treće nacionalno zatvaranje, rekao je da planira ukidati ograničenja "oprezno i nepovratno" uz pomoć brzog procjepljivanja stanovništva protiv covida-19.

To je u suprotnosti sa situacijom u većem dijelu Europe, gdje se zemlje, među kojima Njemačka i Francuska, nose s trećim valom zaraze covidom-19 i hospitalizacijama.

Johnson je također upozorio da varijante koronavirusa predstavljaju rizik za britansko procjepljivanje, koje je četvrto najbrže na svijetu nakon Izraela, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Čilea.

"Moramo ostati oprezni dok slučajevi zaraze rastu diljem Europe a nove varijante prijete našem procjepljivanju", rekao je Johnson.

"Unatoč današnjim ublažavanju (mjera) svi se moraju i dalje pridržavati pravila, sjetiti se ruku, lica i distance, te se na poziv javiti na ciljepljenje."

Od ponedjeljka se u Engleskoj može sastajati vani do šest osoba, ili dva kućanstva, dok se sportski centri na otvorenom, poput bazena, teniskih i košarkaških terena, mogu koristiti uz održavanje distance.

No značajnije promjene, uključujući i ponovno otvaranje neesencijalnih trgovina i terasa ugostiteljskih objekata, neće se dogoditi barem do 12. travnja, dok će zatvorena mjesta za zabavu ostati zatvorena najmanje do 17. svibnja.

S relativno strogim pravilima još uvijek na snazi, nova javna informativna kampanja koja govori kako svjež zrak smanjuje rizik od prijenosa virusa počinje u ponedjeljak u sklopu napora da se podsjeti ljude da se ne druže u zatvorenim prostorima.

"Postoje jasni dokazi da su otvoreni prostori sigurniji od zatvorenih. Važno je ovo zapamtiti dok demo prema drugoj fazi", rekao je glavni engleski liječnik Chris Whitty.