kamikaze Shahed-136

Elitne iranske trupe ušle na okupirane dijelove Ukrajine i pomažu Rusima u napadima dronovima

15.10.2022 u 17:24

Bionic
Reading

Elitni iranski instruktori kriomice su ušli na okupirane dijelove Ukrajine kako bi pomogli Rusiji i obučili Putinove vojnike da upravljaju iranskim dronovima

Nalaze se na Krimu i u hersonskoj regiji gdje se danas vode žestoke bitke, piše Mirror i dodaje kako je 50 stručnjaka korpusa iranske Revolucionarne garde (IRGC) raspoređeno na obučavanju ruske vojnike kako upravljati kamikaza dronovima.

List navodi da su poslani su na južni i istočni front sa stotinama bespilotnih letjelica Shahed-136. Također se sumnja se da upravo Iranci izravno kontroliraju lansiranje dronova na civilne ciljeve u Ukrajini uključujući gradove u regijama Odese i Mikolajiva koji su posljednjih dana žestoko bombardirani nakon što je Moskva pokrenula pojačane zračne napade diljem Ukrajine.

Iran sve demantira, ali Ukrajinci tvrde da imaju niz dokaza i snimaka o srušenim iranskim dronovima po cijeloj Ukrajini. Vojni stručnjaci upozoravaju kako Iranu faali novca, a moskovski arsenal projektila dugog dometa više je nego kritičan,te stoga očekuju da će i tu biti vojne suradnje.

Tijekom ovotjednog sastanka sa svjetskim čelnicima G7 u Njemačkoj, gdje se virtualno uključio i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, on je rekao kako, među ostalim, potreba za hitnim slanjem moćnih protuzračnih sustava u Ukrajinu raste i zbog toga što je Rusija naručila od Irana 2400 njihovih dronova.

  • +2
Iranski dronovi Izvor: Profimedia / Autor: SalamPix/ABACA / Abaca Press / Profimedia